ПЕРСОНАЛИЗИРАНАТА МЕДИЦИНА ГАРАНТИРА ПО-ДОБРО КАЧЕСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО И ОПТИМИЗИРАНЕ НА ПУБЛИЧНИТЕ РАЗХОДИ

ПЕРСОНАЛИЗИРАНАТА МЕДИЦИНА ГАРАНТИРА ПО-ДОБРО КАЧЕСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО И ОПТИМИЗИРАНЕ НА ПУБЛИЧНИТЕ РАЗХОДИ
468×60 – top

В София се проведе дискусионен форумна тема: „Персонализираната медицина – правилното лечение за точния пациент в подходящото време“.

Персонализираната медицина в световен мащаб представлява съвременен подход в лечението на онкологични и други заболявания, който се основава на вземане на информирано решение за избора на терапия, базирано на индивидуалните характеристики на всеки конкретен пациент и неговото заболяване. Пример за персонализация в медицината е т.нар. „таргетна терапия“, чиято цел е да селектира само пациентите, които биха имали полза от дадено лечение. В повечето случаи, тази диагностика изследва ДНК на пациента или проба от засегнатата тъкан.

На форума бяха съобщени данни за влиянието на персонализираната медицина върху ефективността на системите на здравеопазването. Проучване в САЩ показва, че ако жените с рак на гърдата правят генетичен тест преди началото на своето лечение, това би довело до намаляване на използването на химиотерапия при близо 1/3 от случаите. Използването на генетичен тест за прецизно дозиране на терапията при хората със сърдечно-съдови заболявания пък би предотвратило 17 000 инсулта годишно.

Ефектите от прилагането на персонализирания подход се изразяват в по-добър резултат от лечението, повишено качество на живот на отделния пациент, както и спестяване на излишни разходи за неефективно лечение. В различните групи заболявания, процентът на неефективното лечение заради прилагане на неподходящ медикамент заради недостатъчно прецизна диагностика, варира между 10 и 70%. В същото време, с помощта на персонализираната медицина, днес се лекуват тежки онкохематологични заболявания, смятани до скоро за нелечими. По данни на IMS само за 10 години процентът на прилаганата таргетна терапия в онкологията нараства от 11% през 2003 г. на 46% през 2013 г.

Таргетната терапия е основна посока за развитие на лекарственото лечение. Към днешна дата в България са регистрирани 21 лекарствени продукта за таргетна терапия, но те се увеличават с всяка следваща година. Около 40% от новорегистрираните иновативни лекарствени продукти от Агенцията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) и Европейската агенция по лекарствата (ЕМА)са за персонализирано лечение и тази тенденция щепродължавав бъдеще. Очаква се 69% ръст в броя на лекарствените продукти за персонализирана медицина през следващите 5 години, като инвестициите в тази област ще се увеличат с 33%.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom