Признават COVID-19 за професионално заболяване на европейско ниво

Признават COVID-19 за професионално заболяване на европейско ниво
468×60 – top

Вчера държавите членки, работниците и работодателите постигнаха съгласие в рамките на Консултативния комитет на ЕС за безопасност и здраве на работното място (ACSH) относно необходимостта от признаването на COVID-19 за професионално заболяване в секторите на здравеопазването и социалните грижи и оказването на помощ по домовете, а в условията на пандемия — и в сектори, в които има огнища на болестта при дейности с доказан риск от инфекция, и подкрепиха актуализирането на списъка на ЕС на професионалните заболявания. Това съобщиха от Европейската комисия.

След становището на ACSH Комисията ще актуализира Препоръката, в която са изброени професионалните заболявания и агентите, които могат да ги причинят, който списък Комисията препоръчва да бъде признат от държавите членки. Целта е държавите членки да адаптират националното си законодателство в съответствие с актуализираната препоръка. Ако болестта бъде призната за професионално заболяване в дадена държава членка, работниците в съответните сектори, които са се заразили с COVID-19 на работното място, могат да получат специални права според националните правила, като например правото на обезщетение, посочват от ЕК.

Като причина за решението от там отбелязват, че въпреки че санитарната криза в Европа, свързана с пандемията от COVID-19, се подобрява и държавите членки постепенно премахват ограничителните мерки, епидемичната обстановка продължава да бъде сериозна. Към 12 май 2022 г. Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC) класифицира някои подварианти на Омикрон като „варианти, будещи безпокойство“. Следователно това налага засилване на защитата на работниците с оглед на евентуални бъдещи вълни на COVID-19, подчертават от ЕК.

Много работници, особено тези, които са в контакт със заразени лица, например в сферата на здравеопазването и социалните грижи, са изложени на по-голям риск от заразяване с COVID-19. Освен това по време на пандемия може да има и други сектори, в които работниците може да са изложени на по-голям риск от заразяване с COVID-19 поради естеството на своята дейност.

Признаването на и обезщетяването за професионалните заболявания е от национална компетентност, уточняват от Еврокомисията. Повечето държави членки са съобщили на Комисията, че вече признават COVID-19 като професионално заболяване или трудова злополука в съответствие с националните си разпоредби. Актуализацията на Препоръката на Комисията относно професионалните заболявания е важна стъпка, която подпомага признаването на COVID-19 като професионално заболяване във всички държави членки, казват още от ЕК.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom