Приложение на Daivobet и Xamiol при псориазис. Практически указания и схеми на лечение.

Приложение на Daivobet и Xamiol при псориазис. Практически указания и схеми на лечение.
468×60 – top

Брой 10/2012

Д-р В. Павлова, гл. асистент
Катедра по експериментална и клинична фармакология, дерматология и венерология, МУ-Плевен

Daivobet и Xamiol са утвърдени като златен стандарт в лечението на псориазис. Те удовлетворяват изискванията на лекарите, защото са ефективни, безопасни и осигуряват дългосрочен контрол на псориазиса. Тези лекарства са високо оценени и от пациентите, тъй като са удобни, лесни за приложение, не цапат, нямат мирис и нямат странични ефекти.
Моят опит показва, че най-честите грешки в приложението на Daivobet и Xamiol са свързани със схемите на лечение и дозирането. Често пациентите не прилагат достатъчно количество, или обратно – използват повече отколкото е необходимо.
Daivobet е подходящ за локално лечение на плакатна форма на psoriasis vulgaris, когато е засегната до 30% площ телесна повърхност.
Започва се прилагане на лекарството веднъж дневно вечер до изчистване. Обикновено изчистване на плаките се постига в рамките на четири седмици. Прави впечатление, че един от трима пациенти се изчистват още през първата седмица. След изчистване на псориатичните плаки е необходимо приложението да продължи с цел задържане на ефекта. Daivobet се прилага отново веднъж дневно вечер, но само през уикенда. Поддържането на ефекта продължава целогодишно. Ако през този период настъпи обостряне се започва отново ежедневно приложение.

фиг 1

123

Дозирането става чрез използване на т. нар. фингър тип еквивалент (FTU) – количеството вещество от върха на пръста до първата фаланга. 1 FTU съдържа 0,5 g Daivobet и покрива 2 длани псориатична кожа, т.е 2% площ. Следователно, ако третираме 2% площ 1 опаковка Daivobet от 15 g e достатъчна за 1 месец.

фиг. 2
Ще се постави схема за илюстриране на гореописаното

Xamiol e предназначен за псориазис на скалпа. Представлява уникален липофилен гел, изключително подходящ за окосмената част. Схемата на лечение е същата. Важно е да се нанесе по следния начин:
1. Нанасяне

124

Косата се разресва докато е суха, за да паднат останалите люспи. Флаконът се разклаща преди употреба. Капва се капка от Xamiol на пръста и се прилага върху засегнатите участъци.

2. Втриване

128

Лекарството се втрива добре. Задължително ръцете се измиват след приложение.

3. Миене на косата

126

Xamiol действа през цялата нощ. На сутринта косата се измива като шампоан се слага върху сухата коса и по-специално на местата с Xamiol. Шампоанът се оставя за няколко минути, след което косата се изплаква.

Правилното прилагане на Daivobet и Xamiol e гаранция за постигане на ефект без странични реакции.

750×422
750×422

Свързани новини

2 Коментари

  1. GP News

   Здравейте г-н Златев,

   Ксамиол гел не може да бъде закупен онлайн тъй като е лекарствено средство.

   Можете да го закупите от аптечната мрежа.

   На интерактивния сайт http://www.psoralek.com – псориазис без страдание, е публикуван списък с аптеките, които поддържат наличности на лекарствата, одобрени като средство на първи избор за локално лечение на псориазис:

   https://psoralek.com/аптеки/

   За допълнителни въпроси оставаме на разположение.

   Поздрави,

   Екип GP News

   Reply

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom