Изкуствен интелект може да помогне за откриването на проблеми със сърцето

Изкуствен интелект може да помогне за откриването на проблеми със сърцето
468×60 – top

Учени откриха нов начин за идентифициране чрез изкуствен интелект на често срещано състояние, което кара сърцето да бие неравномерно. Предсърдното мъждене засяга един милион души във Великобритания и увеличава риска от инсулт и дългосрочни сърдечни проблеми, съобщава сайтът „ВВС news“.

Компютърното моделиране в клиниката „Майо“ в САЩ може да засече и признаци, които показват предишни аномалии в работата на сърцето. Изследователите казват, че това проучване все още е в ранен стадий, но вярват, че системата може да доведе до по-лесно откриване на предсърдно мъждене на сърцето и следователно да гарантира, че пациентите ще получат правилното лечение, спасявайки живота им. Откритията са публикувани в „The Lancet“.

Симптомите на предсърдното мъждене са:

  • Забележимо сърцебиене
  • Сърцето ви също така може да бие много бързо (често значително по-често от 100 удара в минута)

Други симптоми могат да включват отпадналост и по-малко способност за упражнения, задух, усещане за слабост или болка в главата и гърдите.

Начинът, по който сърцето бие при предсърдно мъждене, намалява работата и ефективността на органа. Това може да доведе до ниско кръвно налягане (хипотония) и сърдечна недостатъчност. Понякога предсърдното мъждене не предизвиква никакви симптоми и човек, който го има, не знае, че сърдечната му честота е нередовна.

Компютърното моделиране е анализирало тестове, проведени върху почти 181 000 пациенти между 1993 и 2017 г. Чрез компютърното моделиране са били засечени смятани от лекарите за фини признаци на минали неправилни ритми, включително белези на сърцето, които не могат да бъдат забелязани от резултатите от други тестове.

Всички пациенти в началото са имали нормални резултати от теста. Моделирането правилно идентифицирало последваща диагноза в 83% от случаите.

Д-р Пол Фридман от клиниката „Майо“ заявява, че тестът с моделирането е показал реален потенциал. Екипът от учени обаче допълва, че е необходимо да се тества допълнително моделирането, за да се види дали може да бъде внедрено в медицинската практика.

468×60 – bottom

Подобни

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

728×90 – bottom