Промени в ценообразуването на лекарствата

Промени в ценообразуването на лекарствата
468×60 – top

Нови лекарства няма да може да се включват в позитивния лекарствен списък, ако фармацевтичните компании не сключат предварително рамково споразумение с Министерството на здравеопазването за максималната стойност, до която медикаментите могат да се доставят чрез обществени поръчки.
Това предвиждат нови промени в наредбата за условията и правилата за регулиране и регистриране на цените на лекарствата. Текстовете са качени за обществено обсъждане на сайта на здравното министерство.

Промените са част от политиката на здравния министър д-р Петър Москов да ограничи ръста на разходите за лекарства и да го направи по-предвидим.

Разходите за медикаменти са сред най-бързо растящите пера в сектора на здравеопазването през последните години, особено на медикаментите, които нямат аналог, както и на лекарствата за онкоболни.

Друга идея за намаляване цените на лекарствата, който здравните власти лансират, е България да се включи в общи тръжни процедури за доставки с други страни от Югоизточна Европа.
Според министър Москов с такова обединение ще се образува много по-голям пазар, който ще е и по-атрактивен за фармацевтичните компании.

Подобно рамково споразумение ще се изисква и за поддържане на реимбурсния статус на лекарствен продукт с ново международно непатентно наименование в позитивния списък, предвиждат промените в наредбата.

Предлага се също така Съветът за цени и реимбурсиране да прави справки и в европейската база данни EURIPID по отношение на ценообразуването на лекарствата. Цените на едно и също лекарство ще се сравняват от гледна точка на методиките за изчисляване на съответната държава и в базата данни.

При разминаване се предвижда да се взима по-благоприятната за фармацевтичните компании цена.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom