Искат да правят протонен център за Балканите в София. Изграждането му ще струва 40 млн. евро

Искат да правят протонен център за Балканите в София. Изграждането му ще струва 40 млн. евро
468×60 – top

Университетската болница за активно лечение по онкология (УСБАЛО) иска да изгради протонен център в България. Целта е той да се превърне в център за лечение не само у нас, но и на целия Балкански полуостров, тъй като в момента най-близкия такъв е в Чехия. Това стана ясно на днешното заседание на комисията по здравеопазване в парламента, на което бяха презентирани и ползите от такъв център.

Изграждането на такъв център би струвало по предварителни сметки 40 млн. евро и може да стане готов за малко повече от две години.

„Засега имаме двама инвеститори, които са изявили желание – един от България и от Руската академия на науките. Според руските учени обаче такава процедура би струвала 10-12 000 евро на пациент“, каза пред депутатите зам.-министъра на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

Най-голямото предимството на протонното лечение пред лъчелечението е, че протоните унищожават единственото туморните клетки без да поразяват други органи. Тази терапия е подходяща най-вече за деца, тъй като при израстването си поразените от терапията им органи, предизвикват други заболявания. По думите на началника на отделението по външно облъчване в УСБАЛО лечението е подходящо и за възрастни, при които туморът се намира до или в жизненоважни органи като гръбначен стълб и мозък.

Според депутати обаче най-подходящо е да се потърси подходяща европейска програма, чрез която да се финансира такъв център, а не да се ползват държавна субсидия.  

468×60 – bottom

Подобни

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

728×90 – bottom