Профилактиката за децата е най-добрата инвестиция в здравето на нацията

Профилактиката за децата е най-добрата инвестиция в здравето на нацията
468×60 – top

Брой 6/2012

Доц. д-р Димитър Калайков,
секретар на Българската педиатрична асоциация

Доц. Димитър Калайков е секретар на Българската педиатрична асоциация, която обединява специалистите предимно в болничната помощ. Завежда диагностично-консултативния блок в Университетската детска болница в София.

Доц. Калайков, като организатор на Първия балкански педиатричен конгрес Българската педиатрична асоциация явно се ползва с уважението на колегите си от 13-те балкански държави участнички.
Как се зароди тази идея? Как я приеха останалите национални педиатрични асоциации?

Идеята за провеждане на Първия балкански педиатричен конгрес се зароди на провелата се учредителна среща на държавите от Балканския регион, състояла се в Скопие през април 2010 г. На нея присъстваха ръководствата на педиатричните асоциации от 13 държави. За съжаление нашата покана беше уважена само от колеги от Хърватия, Македония, Кипър. Това си го обясняваме с претрупания международен педиатричен календар – миналата година във Виена се проведе Europediatrics-2011, следващата година в Глазгоу се провежда Europediatrics-2013, а тази година през пролетта се провеждат националните конгреси на педиатрите в Турция и Гърция. Освен това по всички профили на педиатрията се провеждат практически ежегодно европейски и световни педиатрични конгреси и много педиатри предпочитат да присъстват именно на тези форуми, където се разглеждат подробно проблеми от тяхната тясна специалност.

Кои са основните теми в програмата на конгреса? Сходни ли са проблемите и условията, в които работят педиатрите от региона?

Проблемите, пред които са изправени педиатрите, са многобройни както в извънболничната, така и в болничната помощ. Основен проблем пред педиатрите в извънболничната помощ остава все още непрекият достъп до тях, а само чрез направление от ОПЛ. Липсата на възможност за ефективно поддържане на квалификацията на лекарите от извънболничната помощ води до недостатъчно добро равнище на обслужване на децата. Това е проблем на много страни в Европа – за него алармират всички европейски педиатрични организации, включително и БПА. Добро качество на медицинско обслужване може да се постигне само при добра подготовка на лекарите в областта на педиатрията. Сегашната продължителност на обучение на ОПЛ по педиатрия от два месеца категорично не дава такава възможност. Проблемите в болничното педиатрично обслужване са свързани, на първо място, с крайно неудачната система на пътечна медицина. Достатъчно е само да споменем, че за редица „банални заболявания” няма клинична пътека, като се забравя фактът, че в ранната детска възраст и най-обикновено заболяване бързо се влошава и може да доведе до сериозно увреждане на здравето.

По същото време в Пловдив се провежда и ХІІ национален педиатричен конгрес. Каква е вашата оценка за изтеклия период? Как педиатрите оценяват състоянието на нашето здравеопазване в момента, тревожи ли ги нещо?

На XII педиатричен конгрес ще присъстват около 350 педиатри от цялата страна, както и гости от Германия, Австрия, Хърватия, Кипър и други държави. Програмата включва научни доклади и съобщения от областта на почти всички области на педиатрията – ендокринологията, пулмологията, нефрологията, гастроентерологията, кардиологията, клиничната генетика, хематологията, социалната педиатрия. Ще бъдат представени около 45 устни научни съобщения и около 45 постера. Освен това ще се проведат три симпозиума и няколко фирмени представяния на фармацевтични фирми, посветени на приложението на медикаменти в педиатричната практика.

Основната аудитория на списание GP News са общопрактикуващите лекари. Върху какво бихте искали да им обърнете внимание?

Към ОПЛ може да дадем различни съвети, но един от най-важните е: изпълнявайте качествено, а не формално програмата „Детско здравеопазване”, тъй като профилактиката за децата е от изключително значение. Може и да звучи високопарно, но тя е най-добрата инвестиция в здравето на нацията.

Въпросите зададе:
Валя Колева

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom