Проф. Салчев: Кризата с коронавируса ни показа, че трябва да сменим подхода за плащане на болниците

Проф. Салчев: Кризата с коронавируса ни показа, че трябва да сменим подхода за плащане на болниците
468×60 – top

Тази година има доста бурни събития, заради които се наложи да се намерят други решения и подходи при финансирането на лечебните заведения. Такова събитие например е коронавирусната криза, която доведе до преструктуриране на плащанията в болниците. Това каза в интервю за Zdrave.net управителят на НЗОК проф. Петко Салчев.

По думите му самата криза е показала, че трябва да се мисли за други подходи при плащанията на болниците. „Тук като пример ще дам немската система, в която преди години бяха въведени диагностично свързаните групи. Те не предоговарят клинични пътеки и нямат клинична пътека за COVID-19, за разлика от у нас, където непрекъснато се говори, че трябва да се създаде отделна клинична пътека. Там, по други механизми, веднага се получиха доплащания при различните заболявания. Може би това е начинът на финансиране на болниците, за който трябва да се замислим“, каза проф. Салчев.

Той беше категоричен, че твърдението, че въвеждане на диагностично свързаните групи ще оскъпи допълни здравната система, е невярно. „Това е твърдение на лаици, които не разбират системата. Най-просто казано диагностично свързаните групи представляват извършената реална дейност и отчитането на себестойността на всеки пациент, независимо от заболяването му плюс останалите придружаващи заболявания, които той лекува. Когато имаме реалната себестойност на пациентите, тогава вече може да се направи оценка колко да се плати на съответното лечебно заведение. Именно това е различен подход, а не предварително предефинирани цени, които Касата ще плаща на базата на експертни оценки от предишни периоди. Затова е и натискът да предоговаряме цените на една или друга клинична пътека, а всъщност по този начин ние не развиваме системата“, каза още управителят на НЗОК.

468×60 – bottom

Подобни

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

728×90 – bottom