Псориазис в капилициума – лечение с Хamiol гел дава много добри резултати

Псориазис в капилициума – лечение  с Хamiol гел дава много добри резултати
468×60 – top

Брой 7/2011

Доц. д-р Мери Ганчева, дерматолог

Въпреки че псориазисът е познат още от времето на Хипократ, той продължава да бъде обект на изследвания и терапевтични домогвания. Хората, страдащи от псориазис, са много – повече от 3% от населението на света. В България те са около 90 000 души. Честотата на заболеваемост е най-висока в скандинавските страни и Северна Америка, като към Екватора броят на болните намалява. Интересното е, чe eскимоси, индианци и индонезийци не боледуват от псориазис.
За възникване на заболяването съществуват различни теории – генетична, неврогенна, имунологична, вирусна, метаболитна и др. През последните години се установи, че това е автоимунно заболяване, медиирано от Т-клетки. Все повече се налага становището, че псориазисът е системно нарушение, а не само кожно заболяване. Установено е на базата на проспективни проучвания по-честото едновременно протичане на болестта с инфаркт на миокарда, захарен диабет, артериална хипертония, инсулт, витилиго, хиперлипидемия, болест на Crohn.

Псориазисът е хронично-рецидивираща еритемо-папуло-сквамозна дерматоза със значителна заболеваемост и влошено качеството на живот, съизмеримо с това при раковите, артритните и сърдечносъдовите заболявания. Кожните промени са със симетрично разположение и са локализирани по екстензорните повърхости на крайниците (лакти и колена), по тялото (гърди, гръб, корем, лумбо-сакрална област), капилициума, ноктите. По-рядко се засягат лицето, половите органи, големите гънки на тялото, дланите и стъпалата.

При 80-85% от болните се наблюдава ограничено кожно засягане, 15-20% имат по-обширни поражения. Една от най-често срещаните начална, но и персистираща локализация на псориатичните лезии е тази в областта на капилициума (окосмената част на главата). В повечето случаи не се касае само за изолирана форма, а за съчетание с характерните кожни и нокътни промени. Това са еритемни папули и плаки, разположени по главата, покрити със сребристобели сквами. Плаките може да са пръснати или да се сливат, като по-често те са сухи и твърди, а плътно споените люспи наподобяват каска. Те затрудняват растежа на космите и може да бъдат един от факторите за развитие на псориатична алопеция. Пациентите се оплакват от дискомфорт, сърбеж и дразнене. Много специфична, упорита неестетична проява е т. нар. псориатична корона, която представлява розовочервена, често възпалена лющеща се ивица, раположена на границата на окосмената част с челото и ретроурикуларно.

Лечението на псориазиса на главата е част от лечението на заболяването като цяло, но има своите специфични особености. Салицилово олио, разтвори с кортикостероиди, маски, пяна и шампоани са основен медицински подход в грижата за косата и кожата на главата. В последните години широко приложение с много добро повлияване намират производните на витамин D3. Това се дължи на добрата им поносимост от пациентите и сравнително безопасният им профил. Основният представител на аналозите на витамин D3 е калципотриолът. Неговото действие се основава на потискане на ускорената епидермална активност, характерна за псориазиса, и на тази база регулиране на кератинизацията. Той има по-бавно действие от локалните кортикостероиди и не губи ефекта си след дълга употреба. Препаратът, който съдържа калципотриол като монохидрат в съчетание с бетаетазон дипропионат, е Хamiol гел. Лекарстената форма гел е удобна и предпочитана за главата, защото не цапа, не слепва космите и много лесно се нанася и резобира от кожата на главата. Хamiol гел се прилага само 1 път дневно само върху засегнатия участък на скалпа, като престоява цяла нощ, след което се измива. Лечението продължава 4 седмици с препоръчвана доза 1 до 4 g на апликация, като максималната дневна доза не трябва да надхвърля 15g. Наличието на кортизон в препарата има мощен противовъзпалителен ефект и потенцира дейстието на калципотриола. Хamiol гел дава много добри резултати при лечение на псориазис на скалпа при възрастни, но не бива да се прилага при пустулозни, еритродермични и вторично инфектирани форми, както и при деца до 18 години.

Терапията с Хamiol дава нови възможности с много добри резултати при пациентите с псориазис в окосмената част на главата, но това лечение винаги трябва да става под лекарски контрол.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom