Първата жалба срещу пръстовия идентификатор удари на камък

Първата жалба срещу пръстовия идентификатор удари на камък
468×60 – top

Първата жалба срещу новата система за прием в болница с пръстов идентификатор стигна до задънена улица. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е отказала да образува производство по жалбата на Конфедерацията за защита на здравето, показва справка в регистъра на антимонополното ведомство.

Пациентската организация внесе жалби във Върховния административен съд и Омбудсмана преди няколко месеца, когато Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) реши да обяви обществената поръчка за новата информационната система за регистриране на пациентите при прием в болница и в аптека, при закупуване на лекарства, плащани от Касата.

Организацията атакува решението с мотива, че е противозаконно, защото се обявява тръжна процедура само въз основа на решение на управителния орган на Здравната каса без въвеждането на регистрация на пациенти с пръстов идентификатор да е регламентирано със закон.

Съдът обаче прехвърли жалбата към КЗК, която се е произнесла на 27 юли, че няма да образува производство. Така на Конфедерацията не ѝ остава друга възможност, освен да подаде нова жалба в съда.

Това обаче не е единствената жалба срещу новата система за влизане в болница. Националното сдружение на частните болници и Центърът за защита на правата в здравеопазването също внесоха жалба във Върховния административен съд срещу Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, с която е регламентирана системата с пръстовия идентификатор.

Мотивите на вносителите на жалбата обаче са подобни като мотивите на Конфедерацията и може да се очаква и същия изход.

В тази жалба се подчертава и че не са направени разчети на разходите на болници и аптеки за регистрационните устройства, както и каква ще е съдбата на досегашната удостоверителна система, основана на четци за лични карти, за които болниците вече изразходваха над 5 млн. лева.

Отделно се напомня, че се предвижда от 2018 г. да се издават лични карти с чип с биометрични данни, които да се ползват като универсално средство за електронна идентификация, включително и за здравната система.

Идеята за въвеждане на система за прием в болница с пръстови отпечатъци беше лансирана от здравния министър д-р Петър Москов през октомври миналата година. Основната цел – затягане на контрола, след като няколко болници бяха хванати в нарушения при системата за чекиране на пациенти с лични карти, въведена от 2015 г.

Предложението на Москов изненада дори коалиционните партньори в правителството. То обаче беше прието и реализирано с известно забавяне. От около две седмици няколко болници – предимно в София, тестват системата. Първоначално бяха предвидени пет пилотни лечебни заведения за тестове, но към тях се присъединиха и други болници.
От есента системата ще заработи във всички болници, а в последствие ще обхване и аптеките.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom