85% от българите отивали първо на хомеопат, после при лекар

85% от българите отивали първо на хомеопат, после при лекар
468×60 – top

Според първото проучване на хомеопатичната помощ в България, стартирало през 2015 година, около 47% от пациентите са удовлетворени от хомеопатичното лечение.

93% анкетираните пациенти отбелязват, че поводът за посещение при хомеопат е заболяване. 85% се обръщат към хомеопат, преди да посетят лекар.

На пресконференция в БТА д-р Петко Загорчев, председател на Българска медицинска хомеопатична организация, заяви, че хомеопатичното лечение може да се прилага ефективно само от лекари, а продължават да упражняват този терапевтичен метод.

Понякога това са хомеопати, дипломирани извън страните на европейската общност. Създава се опасност да бъде опорочен метод, доказал своята клинична стойност, а резултатът е недоверие както в хомеопатията, така и в конвенционалната практика, уточни Загорчев.

Според него след като съществува нормативна база, би следвало да има и надеждни начини за контрол.

Законът за здравето регламентира хомеопатията като неконвенцАионален метод за лечение. Хомеопатията не трябва да предизвиква влошаване на състоянието на пациент, а се правят само с цел благоприятно повлияване.

Адвокат д-р Мария Петрова обясни, че по закон лице, което няма медицинска квалификация няма право да практикува хомеопатично лечение. В регионалните здравни инспекции се води списък с лица, които могат да практикуват хомеопатия.

Чести са случаите обаче, когато граждани злоупотребяват с хомеопатични лекарствени продукти. „Не можем да възприемем, че всяка отвара, всяка билка е точно такава, ако не е минало през съответната регулация“, поясни Петрова.

Контрол по думите й се налага и от страна на обществото, за да не бъде подвеждано от неспециалисти. В момента се водят няколко досъдебни производства, допълни тя и определи случаите като шарлатантски практики.

В рамките на проучването са анкетирани общо 527 лекари и стоматолози, като около 95% смятат, че е необходимо да продължат да посещават курсове за продължително обучение по хомеопатия. 85,7% искат хомеопатията да бъде призната за медицинска специалност. Данните представи доц. Илияна Янева-Балабанска от Националния център по обществено здраве и анализи.

Центърът ще направи предложение до МЗ за въвеждане на задължително обучение по практикуването на отделните неконвенционални методи.

468×60 – bottom

Подобни

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

728×90 – bottom