85% от българите отивали първо на хомеопат, после при лекар

85% от българите отивали първо на хомеопат, после при лекар
468×60 – top

Според първото проучване на хомеопатичната помощ в България, стартирало през 2015 година, около 47% от пациентите са удовлетворени от хомеопатичното лечение.

93% анкетираните пациенти отбелязват, че поводът за посещение при хомеопат е заболяване. 85% се обръщат към хомеопат, преди да посетят лекар.

На пресконференция в БТА д-р Петко Загорчев, председател на Българска медицинска хомеопатична организация, заяви, че хомеопатичното лечение може да се прилага ефективно само от лекари, а продължават да упражняват този терапевтичен метод.

Понякога това са хомеопати, дипломирани извън страните на европейската общност. Създава се опасност да бъде опорочен метод, доказал своята клинична стойност, а резултатът е недоверие както в хомеопатията, така и в конвенционалната практика, уточни Загорчев.

Според него след като съществува нормативна база, би следвало да има и надеждни начини за контрол.

Законът за здравето регламентира хомеопатията като неконвенцАионален метод за лечение. Хомеопатията не трябва да предизвиква влошаване на състоянието на пациент, а се правят само с цел благоприятно повлияване.

Адвокат д-р Мария Петрова обясни, че по закон лице, което няма медицинска квалификация няма право да практикува хомеопатично лечение. В регионалните здравни инспекции се води списък с лица, които могат да практикуват хомеопатия.

Чести са случаите обаче, когато граждани злоупотребяват с хомеопатични лекарствени продукти. „Не можем да възприемем, че всяка отвара, всяка билка е точно такава, ако не е минало през съответната регулация“, поясни Петрова.

Контрол по думите й се налага и от страна на обществото, за да не бъде подвеждано от неспециалисти. В момента се водят няколко досъдебни производства, допълни тя и определи случаите като шарлатантски практики.

В рамките на проучването са анкетирани общо 527 лекари и стоматолози, като около 95% смятат, че е необходимо да продължат да посещават курсове за продължително обучение по хомеопатия. 85,7% искат хомеопатията да бъде призната за медицинска специалност. Данните представи доц. Илияна Янева-Балабанска от Националния център по обществено здраве и анализи.

Центърът ще направи предложение до МЗ за въвеждане на задължително обучение по практикуването на отделните неконвенционални методи.

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *