Ранната детска интервенция е фокусът на конференция, организирана от УНИЦЕФ България и Национална мрежа за децата

Ранната детска интервенция е фокусът на конференция, организирана от УНИЦЕФ България и Национална мрежа за децата
468×60 – top

УНИЦЕФ България и Национална мрежа за децата, в партньорство с Министерството на труда и социалната политика, организираха конференция, посветена на ранната детска интервенция и подкрепата на деца със затруднения в развитието и увреждания.

Конференцията се провежда във важен момент – годината, в която се навършват 30 години от приемането на Конвенцията за правата на детето. Това е най-широко ратифицираният международен документ, с който държавите поемат ангажимента да гарантират най-висок стандарт на здраве, развитие, образование и закрила на всяко дете.

Дискусиите са посветени на ранната детска интервенция, или подкрепата, която предоставена през първите години от живота може да подпомогне децата със затруднения в развитието и увреждания и техните родители, така че да развият способностите си и да реализират пълния си потенциал. През първите месеци и години след раждането човешкият мозък се развива най-интензивно и възможностите на детето за учене са огромни. В този период ранната детска интервенция може да подобри функционалните умения и ученето, да смекчи тежестта на увреждането и да подпомогне пълноценното участие на детето във всички сфери на живота. Тя включва различни форми на игра и дейности с детето за развитие на неговите умения и способности в контекста на ежедневието на семейството и с помощта на различни специалисти – рехабилитатор, ерготерапевт, психолог, логопед, музикотерапевт и др. Конференцията подчерта важността на подкрепата за родителите като най-важните хора за детето, които допринасят най-много за неговото развитие.

“Децата с увреждания и затруднения в развитието имат значителни способности, които имат нужда от подкрепа, за да се развият напълно. Ранната детска интервенция може да подпомогне развитието, ако е ориентирана към семейството и подкрепя децата в естествената им среда – у дома, на детската площадка, в яслата или детската градина“, заяви д-р Джейн Муита, представител на УНИЦЕФ в България.

Целта на конференцията, която събира представители на институциите, експерти и родители, е да насърчи прилагането на по-систематичен, базиран на доказателства подход към ранната детска интервенция в България, който да се основава на социалния модел към уврежданията (вместо медицинския), както по отношение на цялостната политика, така и по отношение на практиката.

В България са направени много важни стъпки в подкрепа на децата с увреждания или затруднения в развитието в ранна възраст и техните родители.

„Политиките на Министерството на труда и социалната политика са насочени към сериозни инвестиции в ранното детско развитие и закрила на децата, като голяма част от средствата идват от Европейския социален фонд“, коментира зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова по време на конференцията. „За 2020 г. са планирани допълнително 15 млн. лв. по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ за ранна детска интервенция. Средствата ще бъдат насочени към общини, които имат нужда от сериозни инвестиции. Вярвам, че това е пътят, по който можем да гарантираме, че децата със специфични нужди ще получат нужната им подкрепа. Инвестициите в ранното детско развитие означават добре образовани деца, високо квалифицирана работна сила и високи доходи за България“, заключи зам.-министър Русинова.

В рамките на конференцията беше споделен националният опит и напредък в политиките в подкрепа на децата с увреждания и затруднения в развитието. Успешното изграждане на национална система за ранна детска интервенция в Португалия беше представенo от Ана Мария Серано от Университета в Миньо, Португалия, която е председател на Европейската асоциация за ранна детска интервенция.

Обсъдени бяха и възможностите за засилване на ранното откриване на затрудненията в развитието, оценка и предлагането на качествени услуги за ранна детска интервенция и подобряване на междуинституционалните взаимоотношения и сътрудничество в подкрепа на децата и техните семейства. Сред ключовите експерти, които участваха в конференцията, бяха и Манфред Претис от Медицинското училище в Хамбург, Германия, експертите по ранна детска интервенция от Фондация „Карин дом“ – Варна Светлана Ангелова и Николета Йончева.

„Бихме искали в следващите години да можем да се похвалим с разширяване на мрежата от услуги , така че да бъде отговорено на нуждата от подкрепа за всяко семейство, което се грижи за дете с увреждане или затруднение в развитието. Ние като общество и граждани сме длъжни да подпомогнем родителите, като им осигурим подкрепа, за да отглеждат децата си и да могат да им предложат достоен живот като част от нашето общество“. Това коментира Георги Богданов, изпълнителен директор на Национална мрежа за децата.

468×60 – bottom

Подобни

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

728×90 – bottom