Касата няма да плаща 10 лв. за рецепта за COVID лекарства засега

Касата няма да плаща 10 лв. за рецепта за COVID лекарства засега
468×60 – top

НЗОК няма да плаща по 10 лв. за изпълнението на електронни предписания за лечението на коронавирусно заболяване, става ясно от стенограмата от заседанието на Надзорния съвет на Касата, проведено на 16 ноември.

Припомняме, че в меморандума между Българския фармацевтичен съюз и Надзорния съвет на НЗОК от 2 ноември беше записано, че ще бъдат предприемат мерки възнаграждението за търговците на дребно на лекарствени продукти за отпускане на напълно платени от бюджета на НЗОК лекарствени продукти за домашно лечение да бъде планирано в размер на 4.00 лева за изпълнено предписание от 1 януари 2022 г., а от 1 декември 2021 г. за изпълнението на електронни предписания за лечението на коронавирусно заболяване пък ще се изплаща по 10 лева за рецепта.

Управителят на НЗОК проф. Петко Салчев  е предложил проект на Наредба с два нови члена, според които НЗОК ще плаща по 4 лв. за всяко отчетено електронно предписание с предписан лекарствен продукт, чието ниво на заплащане е 100 на сто и втория член – за срока на обявено извънредно положение поради епидемично разпространение на заразни болести НЗОК ще заплаща по 10 лв. за всяко отчетено електронно предписание за лечение на остро инфекциозно заболяване.

„Бяхме предложили малко по-различен вариант, например да има разграничение тези, които са под 10 лв. лекарствените продукти, да се плаща досегашната цена (2 лв. – б. ред.), а над 10 лв. – да се плаща по 4 лв., но БФС не се съгласиха“, казва проф. Салчев.

Представителят на работодателите в Надзора адв. Мария Петрова е категорична, че тъй като в момента все още няма решение на правителството за удължаване на извънредната епидемична обстановка, която е до 30 ноември, не може да се приеме решение за плащане, което да влезе в сила от 1 декември. „Нямаме нормативно основание в момента. Ако нещата се променят, тогава бихме могли да коментираме отново“, казва тя.

Така надзорниците приемат единствено увеличението на плащането на фармацевтите по 4 лв. на рецепта, но не и 10-те лева за COVID –рецепта.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

728×90 – bottom