На Световния ден за борба с болест на Паркинсон започват безплатни прегледи в цялата страна

На Световния ден за борба с болест на Паркинсон започват  безплатни прегледи в цялата страна
468×60 – top

У нас е достъпно лечението дори и за късен стадии на болестта на Паркинсон

На 11 април (понеделник) от 10.00 ч., в болница „ Св. Наум“, „Национална организация на хора болни от късен Паркинсон“, „Сдружение за достоен живот на паркинсониците в България“ и „Асоциация двигателни нарушения и множествена склероза“ организираха пресконференция по повод Световния ден за борба с болест на Паркинсон. Организациите обявиха, че в рамките на месец април ще се провеждат безплатни прегледи за болест на Паркинсон в шест града в страната. (Приложение 1-график безплатни прегледи)

Паркинсоновата болест не засяга често млади хора, но се появява в петото десетилетие, когато човек е вече зряла, реализирана личност с голям творчески потенциал и именно това прави заболяването социално значимо. Това заяви на пресконференцията днес директорът на УСБАЛНП „Св. Наум” акад. Иван Миланов. По неговите думи близо 15 000 са болните с тази диагноза, около 10% са в напреднала фаза на болестта или късен паркинсонизъм. Медицината напредна много в последните години, за тези хора също има лечение и то е достъпно и у нас, отбеляза специалистът и уточни, че пациентите с късен паркинсонизъм могат да разчитат на помпите с интестинален гел, които се поставят вътре в стомаха и освобождават постепенно лекарственото вещество. Важно е да се знае, че някои съвсем нетипични симптоми като промяна в почерка, намаляване силата на гласа и загуба на обоняние също могат да бъдат предвестници на болестта, стана ясно още не пресконференцията днес. Препоръката на специалистите е в такива случаи хората да обръщат внимание навреме и да се обръщат към лекар.

Прогресът в науката е много голям и прогнозата е, че още в недалечно бъдеще ще може да бъде поставяна ранна диагноза след биопсия на червата и анализ на специфични клетки в тях, не сме далеч и от времето, когато ще можем да разчитаме на ваксина, която да предотвратява болестта, добави още акад. Миланов. Това, с което трябва да се преборим обаче и стигмата и неразбирането на обществото, подчерта специалистът.

Стартиралата днес информационна кампания „Живот с Паркинсон” има за цел да повиши информираността на обществото и да помогне на хората със заболяването и техните близки да получат нови знания и да организират живота си по-лесно и по-пълноценно.

Светът върви напред и само след няколко години ще може да разчита на ранна диагноза след биопсия на червата и на превенция с помощта на ваксина, отбеляза на пресконференция днес водещия наш невролог акад. Иван Миланов.

Повече информация на WWW.PARKINSON.BG

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom