СВЕТОВНИЯ ДЕН ЗА БОРБА С ЛУПУСА

СВЕТОВНИЯ ДЕН ЗА БОРБА С ЛУПУСА
468×60 – top

Световният ден за борба с лупуса се отбелязва всяка година на 10 май. Целта е повишаване на информираността на обществото за това непредвидимо и понякога фатално заболяване, за нуждата от навременно и точно диагностициране, за осигуряване на средства за научни изследвания с цел откриване на по-добро и ефикасно лечение, емоционална подкрепа на страдащите от лупус и техните семейства.

Лупусът е хронично автоимунно заболяване, което може да увреди различни органи и ситеми на тялото – кожата, сърцето, белите дробове, бъбреците, ставите, нервната система, кръвта. При това заболяване организмът създава антитела, които атакуват и унищожават здрави тъкани. Тези антитела предизвикат възпаление, болка и увреждат засегнатите органи и системи на тялото.
При лупуса може да се наблюдава периодично влошаване на симптомите и ремисии, когато човекът с лупус се чувства добре. Заболяването може да варира от лека до живото-застрашаваща форма и трябва да се лекува от ревматолог с участието и на други специалисти. При адекватно лечение повечето хора с лупус могат да водят пълноценен живот.

Смята се, че 5 милиона души в целия свят имат някаква форма на лупус. Заболяването се появява най-вече при жени във фертилна възраст (15-44 г.), но и при мъже, както и деца.
Проблемите на хората с лупус в България са много, като сред най –сериозните са : забавяне на диагнозата, недостатъчен брой специалисти ревматолози, недостатъчно финансиране от страна на държавата на всички съществуващи медикаменти за лечение, социални и психологически проблеми, проблеми свързани с трудовата заетост.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom