СЕМЕЙСТВО ФУСИДИН

СЕМЕЙСТВО ФУСИДИН
468×60 – top

Брой 1/2012

Д-р А. Ананиева
ОПЛ, ДКЦ – Плевен
СПЕЦИАЛНОСТ ДЕТСКИ БОЛЕСТИ И ОБЩА МЕДИЦИНА

Фусидовата киселина е антибиотик, който се получава при ферментацията на метаболитни продукти на гъбичката Fusidium coccineum. Инхибира протеиновата биосинтеза предимно в Грам-положителни бактерии и някои Грам-отрицателни коки. Високочувствителни към Fucidin са Staphylococcus aureus (вкл. бета-лактамазопродуциращи щамове), Corynebacterium spp. и Clostridium spp. Умерено чувствителни са стрептококите. Няма данни за развитие на кръстосана резистентност между фусидова киселина и други антибиотици. Fucidin е най-активният антибиотик срещу St. aureus. Той прониква дълбоко в слоевете на кожата – епидермис, дерма и хиподерма. Към него не се развива резистентност, което го прави особено подходящ в лечението на атопичната екзема. Той е един от най-безопасните и надеждни антибиотици. Уникалността на Fucidin се дължи на уникалната му химична структура, липсата на кръстосана свръхчувствителност, не се инактивира от гнойни колекции, отличната му прониквателна способност и липсата на системни ефекти.

Терапевтичната ефективност на локално приложения Fucidin се дължи частично на изразената антибактериална активност на продукта срещу микроорганизмите, причиняващи кожните инфекции, и отчасти на изключителната способност на този антибиотик да прониква през неувредената кожа. В комбинираните препарати Fucicort и Fucidin H кортикостероидната съставка влияе върху медиаторите на възпалението, а антибиотичната – върху колонизацията със St. aureus. Така те унищожават St. aureus и лекуват екземата. Общото в двата препарата е Fucidin, а разликата е в съдържащия се кортикостероид, съответно Hydrocortison acetate при Fucidin H и Betamethasone valerate при Fucicort. Приложението на Fucidin H е предимно при деца, върху лице и кожни гънки, а на Fucicort – предимно при възрастни, тяло, задебелени части. Fucidin H се препоръчва при лек дерматит, тежка/ без видима инфекция, а Fucicort при лека/тежка инфекция, тежък дерматит.

Показания за приложение на Fucidin крем, респ. унгвент, са инфекции на кожата, причинени от чувствителни на фусидовата киселина микроорганизми, контагиозно импетиго, фоликулити, фурункули, еритразма. Fucidin крем е прозрачен, неоцветяващ кожата и дрехите продукт, който от козметична гледна точка е подходящ за лечение на инфекции на кожата, на лицето и главата.
Показанията за приложение на препаратите Fucicort и Fucidin H са възпалителни дерматози при наличие или опасност от бактериални инфекции. Такива са атопичната екзема, контактният дерматит, нумуларната екзема, застойната екзема, себорейният дерматит, невродермитът.
Бременност и кърмене: прилагат се с повишено внимание. Ако се прилагат върху зърното на гърдата, е необходимо измиването му преди кърмене и да не се прилага непосредствено преди кърмене.

Друг препарат от семейството на Fucidin е Fucithalmic. Благодарение на вискозността на лекарствената форма ефективните концентрации на фусидовата киселина се запазват в лакрималната течност най-малко 12 часа след накапване. Времето на полуелиминиране на препарата е около 7 часа. Фусидовата киселина преминава през корнеата на окото както при интактен, така също и при увреден епител. След накапване на Fucithalmic не е установено наличие на фусидова киселина в системното кръвообращение.

Показания: бактериални конюнктивити, блефарити, хордеолум, кератит, дакриоцистит и други, причинени от чувствителни към Fucithalmic микроорганизми; след отстраняване на чужди тела в очите. В случай че съществуват показания, Fucithalmic може да се използва и по време на бременност и кърмене, както и при новородени.

Приложение: Вискозният колир се прилага в доза по една капка на 12 часа в болното око. Лечението трябва да продължи най-малко 48 часа след възстановяване на нормалното състояние на окото. Няма данни за влияние на препарата върху способността за шофиране и работа с машини.
Всички по-горе изброени препарати са с много добра поносимост от страна на пациентите и много рядко дават нежелани странични реакции. Аз лично в своята практика не съм наблюдавала такива.

В практиката си като ОПЛ – педиатър многократно съм прилагала Fucidin, Fucithalmic, Fucidin H, особено в кърмаческа възраст, при по-горе изброените показания, като съм постигала отлични резултати за около 3 до 5 дни. Препаратите, съдържащи този уникален локален антибиотик фусидова киселина, имат отличен профил на безопасност и без никакво притеснение може да се използват в ежедневната педиатрична практика. Родителите са удовлетворени от постигнатото качество на лечение на приемлива цена на медикаментите.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom