СЗО утвърди План за елиминиране на вирусните хепатити в Европа

СЗО утвърди План за елиминиране на вирусните хепатити в Европа
468×60 – top

У нас съвременното лечение на хепапит С все още остава трудно достъпно

Хепатит С е една от най-опасните и смъртоносни инфекции с ясен вирусен причинител. Пробивите, които направи медицината през последните години обаче могат коренно да променят ситуацията и заболяването да бъде изкоренено с обединени и целенасочени усилия. За да се постигне това обаче, е необходимо да не бъдат подценявани рисковете, свързани с болничен престой, хирургична опрация и зъболечение. Този извод прозвуча по време на дискусиите в рамките на Академията за здравна журналистика, която се проведе през уикенда във Велинград. Мисията на този формат е да обедини лекари, пациенти и медии в общ диалог по важни здравни теми с голяма социална значимост. Организаторите на проявата – пациентските организации „Сдружение ХепАктив“ и Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист“ с подкрепата на Асоциацията за развитие на медицинската общност, дадоха възможност на участниците в активен и граждански ангажиран диалог да потърсят най- важните акценти в една важна и многоаспектна проблематика, която засяга всеки един от нас.

Хепатит С – едно от най-опасните вирусни заболявания на черния дроб бе във фокуса на презентациите на водещи наши специалисти – проф. Георги Момеков, председател на Научното дружество по фармация и проф. Крум Кацаров, ръководител на клиника във ВМА.
Напредналите стадии на болестта водят до тежки изменения в структурата и функциите на черния дроб, изразяващи се в загрубаване на неговата тъкан, наречено фиброза, развитие на цироза и рак. Хепатит С инфекцията в цял свят е най-честата причина за тежко и необратимо чернодробно увреждане.

В България няма точна статистика за броя на заразените с вируса на хепатит С, нито регистър, но според специалистите по заболявания на черния дроб тези хора са над 110 хиляди души., стана ясно още по време на дискусиите. По данни на СЗО, всяка година у нас от хепатит С умират 841 души. По-голямата част от тях не знаят за състоянието си, защото  в началото болестта протича безсимптомно или с нетипични симптоми, сочат наблюденията на медиците.

В рамките на академията бе представен Плана за действие на СЗО за елиминиране на вирусните хепатити като заплаха за общественото здраве до 2030 г. Първоначалната цел с хоризонт до 2020 г. е постигането на 10% намаляване на смъртността поради всички видове хепапит и 10% намаляване на разпространението на хепатит С инфекцията. Към момента се знае, че 1 от всеки 50 европейци е заразен с вируса на хепатит С, а всеки ден в Европа от усложненията на заболяването загиват 400 души. И ако Световната здравна организация вече призовава за активна и целенасочена последователност от действия, които да доведат до изкореняване на инфекцията от лицето на планетата, у нас има листа на чакащи за съвременното дефинитивно и безопасно лечение на хепатит С с най-новото поколение безинтерферонови лекарство. Независимо, че те са одобрени за приложение у нас, едва 20 пациенти с тежка форма на болестта реално получават тази терапия, а нуждаещите се са много повече

Проблем за страната ни остава ниското ниво на информираност на хората и нежеланието да проявят активно и отговорно поведение спрямо собственото си здраве, като се подложат на тест за вирусоносителство. Това също са немаловажни причини за ситуацията, посочиха участниците в дискусията. Има и още една крайно опасна заблуда – че единствените групи в риск са употребяващите наркотици и мъжете, практикуващи секс с мъже ––(МСМ), подчертаха представители на пациентски организации, инициирали скринингови акции. Категорично тази представа трябва да бъде променена колкото може по-скоро, защото нашите наблюдения доказват, че в много случаи инфектирането е настъпило не при хора от групи с такова поведение, а след оперативна интервенция, след зъболечение или след посещение в студио за татуировки или пиърсинг, казаха много от участниците в дискусията.

Тепърва предстои много работа, за да бъде преодолян информационния вакуум, необходими са и целенасочени усилия за осигуряване на по-широк обхват на заболелите със съвременно лечение още в по-ранната фаза на болестта, единодушни бяха лекари и пациенти.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom