Системата за е-хоспитализациите е пусната тестово

Системата за е-хоспитализациите е пусната тестово
468×60 – top

„Най-голямата софтуерна компания, която обслужва изпълнителите на медицинска помощ, не е била готова за издаване на е-направления и е-прегледи, което е затруднило работата на медиците, защото за определен период от време не са можели да изпълняват задълженията си по НРД. Вчера около обед е направена актуализация на програмата и тя е дала възможност на лекарите да работят“. Това каза министърът на здравеопазването Асена Сербезова в отговор на въпрос от депутата от ГЕРБ д-р Красимир Събев относно проблемите, които възникнаха със старта на издаването на електронните направления и прегледи. В първия ден вчера много лекари се оплакаха, че независимо от какво направление се нуждае пациентът и какъв е полът му, системата го изпраща на гинеколог. „Не трябваше ли да се проиграе тази стъпка предварително?“, попита д-р Събев.

98 000 електронни прегледи са били направени вчера, а днес до 14 часа – 78 000, каза министърът. „Колегите са овладели техническите проблеми, за които споменахте. Издадени са 18 000 направления за амбулаторни изследвания днес до 14 часа. Може би от компанията са очаквали отново да бъде отложена дигитализацията, тъй като това е процес от години. Понякога съм правила крачка назад и може би и сега е имало такова очакване. От „Информационно обслужване“ ме увериха, че всички разработчици работят при равни условия и им е предоставена цялата навременна информация за внедряване в практиката на всички елементи от НЗИС. Компанията е качила нова версия на програмата си и заедно с ИО работят по всички бъгове, които са се появили и днес“, допълни министър Сербезова.

Припомняме, че лекари от Добрич, Благоевград и Габрово сигнализираха за невъзможност за работа с влизането в сила на е-направленията от 1 юни.

Министърът съобщи, че в новата версия на НЗИС вече е пусната и е-хоспитализацията, въпреки че е била планирана за 1 август. „Причината е преди този елемент да стане задължителен, да могат да се видят всички проблеми, които могат да възникнат“, каза проф. Сербезова.

Предстои и да бъде обнародвана Наредбата за НЗИС, с което ще стане възможно всички хартиени документи да отпаднат.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom