Слаб риск от предаване на COVID на закрито установи пробен концерт в Париж

Слаб риск от предаване на COVID на закрито установи пробен концерт в Париж
468×60 – top

Проведен експериментално в края на май концерт в Париж доказа нисък риск от разпространение на COVID, съобщават френски медии.

На 29-ти май във френската столица бе организиран концерт с публика от близо 4000 души, проведен на закрито. Целта беше да се установи рискът от предаване на вируса при провеждане на масови културни мероприятия.

Резултатите от проведеното събитие показват „липсата на повишен риск от инфекция с COVID-19“, информираха от Assistance publique-Hôpitaux de Paris – болнична мрежа, обединяваща над 40 лечебни заведения. Проучването установява аналогичен процент на разпространение на вируса при хора, присъстващи на концерта, и такива, които не са.

Седмица след събитието само осем от 3917 присъствали на концерта са имали положителна PCR проба, както и трима от 1947 участници в т. нар. контролна група. Процентът на заболеваемост, наблюдаван в двете групи (съответно 0,20% и 0,15%), съответства на процента на заболеваемост в района Ил дьо Франс, изчислен две седмици преди събитието, т.е. между 150 и 200 случая на 100 000 жители.

Важно е да се уточни, че концертът е проведен при строги санитарни условия. Присъстващите са били с маски и са допускани след отрицателен антигенен тест за COVID. Специална техника със сензори е следяла дали посетителите са били с маски. Според проучването, през 4-те часа на концерта 91% от посетителите са ги носили правилно. Тази точка е индикация за поведението на зрителите. Вентилацията в залата също е била засилена.

Припомняме, подобен извод се наложи и след проведен пробен концерт в Барселона.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom