Спешна помощ за здравеопазването поискаха полските медици

Спешна помощ за здравеопазването поискаха полските медици
468×60 – top

Полските медицински асоциации поискаха Спешна помощ за здравеопазването и надпартийно решение за недостатъците на здравната система на страната в навечерието на парламентарните избори в страната, съобщи dpa/NAN.

 „Докато политиците играят политически игри над главите ни, ситуацията в здравеопазването се влошава“, каза на пресконференция Лукаш Янковски, ръководител на Регионалната медицинска камара във Варшава.

Неговата организация, заедно със съсловните организации лекарите, фармацевтите, медицинските сестри и пациентските организации, представи исканията си в манифест пред депутатите и започна билборд-кампания за билборд, с която да се обърне внимание на недостатъците на здравната система в Полша.

„Публичните разходи за здравеопазване: два пъти по-ниски от средните за ЕС“, гласи един билборд. „24 месеца чакане за ендокринолог“, гласи друг.

Списъкът с искания включва увеличаване на разходите за здравеопазване до 6,8 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) до края на 2021 г. и до 9 на сто до края на 2030 г., въвеждане на максимално време за чакане на пациентите, както и осигуряване на достатъчно болнични легла за гериатрични пациенти, за да достигнат средното ниво за ЕС до 2024 г.

През февруари 2018 г. няколкомесечният протест на лекарите приключи, след като правителството се съгласи да увеличат заплатите им и обеща да увеличи разходите за здравеопазване до 6,0 на сто от БВП до 2024 г., които са под 5% процента в момента.

Медиците обаче планират да подновят протеста през октомври, тъй като смятат, че правителството не изпълнява своя край на сделката.

468×60 – bottom

Подобни

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

728×90 – bottom