Брой 10/2014

3.00лв.

Предвид големия интерес от читателите водеща тема в този брой на списание GP News е ендокринология. В първите страници на специализираното списание доц. д-р К. Праматаров от Медицинския факултет към СУ “Св. Климент Охридски” – София описва подробно кожните проблеми при болести на щитовидната жлеза. В рубриката “Нашето интервю” д-р Емануил Найденов, председател на фондация “Остани” и неврохирург в клиниката по неврохирургия към УМБАЛ “Свети Иван Рилски” – София, разказва за проблемите с миграцията на младите лекари в България. В централната тема на броя сме включили публикация за захарния диабет по време на бременност и отражението му върху детето преди раждане, както и статия за терапевтичното поведение на пациенти със захарен диабет. В следващите страници на списанието сме засегнали темата за ротавирусния гастроентерит в детска възраст. Специално за педиатрите сме включили полезна информация за задавянето при малки деца и практични съвети за справяне с проблема. В този брой отделяме специално място на алергичния ринит и хипертрофията на назофарингиалната тонзила.

В рубриката “В помощ на фармацевтите” проф. д-р В. Петкова, доц. д-р И. Николова и техни асистенти от Фармацевтичния факултет към Медицинския университет – София поясняват комбинираната терапия, като възможен подход в контрола на диабета и неговите усложнения.

В рубриката “За практиката” ще прочетете статия от проф. д-р Д. Господинов и неговия екип от кожната клиника към УМБАЛ “Д-р Георги Странски” – Плевен, които споделят практичния си опит в лечението на псориазис с Daivobet Gel. Ще ви запознаем и подробно с начина на действие и приложението на Feminorm Osteo – уникална комбинация за здрави кости и менопауза.

В настоящия брой сме публикували клиничен случай на пациент с камерна екстрасистолия. Темата е продължение от брой 9/2014.

Всички статии в списание GP News са подготвени от видни специлисти в областта на медицината и са подходящи за подготовка на студенти, курсисти и специализанти.

Допълнителна информация

Тегло 0.170 кг