Брой 11/2023

5.00лв.

Началото на броя започва със статия за алергичният ринит – рисков фактор за астма, автор: проф. д-р П. Переновска, д.м.н., Клиника по педиатрия, УМБАЛ „Александровска” – София.

В първите страници на броя ще прочетете статия за различните фенотипи на неалергичния ринит, автор: д-р П. Новакова, Клиника по Клинична Алергология УМБАЛ „Александровска“ София, MУ – София.

Следва статия за хроничен тонзилит в детската възраст, автор: доц. д-р Д. Тодорова-Едрева, д.м., Оториноларингология, УБ „Лозенец” към МФ на СУ „ Св. Кл. Охридски” – София.

По темата на броя ще прочетете още: Затруднено носно дишане; Карцином на ларинкса; Диагностика и лечение на вродена невросензорна глухота.

В броя сме публикували и следните офталмологични статии: Съвременни тенденции в хирургията на птеригиума; Лечение на сухата форма на макулна дегенерация, свързана с възрастта; Лечение на кератоконус.

От авторската статия на д-р К. Желязков, проф. д-р Вл. Андонов, д.м., Клиника по гастроентерология на УМБАЛ „Каспела“ – Пловдив, ще научите повече подробности за езофагеалния карцином.

В рубриката „За практиката“ ще прочетете полезна статия на тема „Приложение на Imunobor при кондиломи и други вирусни кожно-лигавични заболявания“, автор: д-р Х. Хайдудова, дерматолог, Клиника по дерматология и венерология, УМБАЛ „Д-р Г. Странски” – Плевен.

В броя сме включили и статия от доц. д-р Д. Паскалев, д.м. и доц. д-р Д. Петкова, д.м., МУ – Варна, с интересни исторически факти за Leopold Auenbrugger (1722-1809) – откривателят на перкусията.

Познатият ви хипотетичен тест по клиничен случай е на тема „Задълбочено изследване на вътреочните лещи за пациенти с пресбиопия и катаракта“.

Всички статии в списание GP News са подготвени от авторитетни наши и чуждестранни специалисти с богат клиничен опит и може да бъдат полезни при подготовка на студенти, курсисти и специализанти.

Описание

Водеща тема в този брой на списание GP News е уши, нос, гърло.

Допълнителна информация

Тегло 0.170 кг