Брой 11/2014

3.00лв.

Този брой на списание GP News представя темите неврология и психиатрия. В началото на броя доц. д-р М. Райчева от клиниката по неврология към УМБАЛ “Александровска” – София насочва вниманието към специфичните паметови нарушения. В следващите страници на списанието ще прочете интересна статия от проф. д-р С. Чернинкова, специалист по нервни и очни болести, която обръща внимание на невро-офталмологичната симптоматика при множествена склероза. В темата на броя, свързана с неврологията и психиатрията сме включили публикация, отнасяща се до невромускулните заболявания. В друга статия доц. д-р С. Стоев пояснява епидемиологията, патогенезата и терапията на коремната спастична болка. В рубриката “Нашето интервю” доц. д-р Христо Кожухаров, председател на Българската психиатрична асоциация разказва за проблемите при пациенти с психични заболявания.

В този брой отделяме място и на въпроси, отнасящи се до кардиологията – механизъм на действие, индикации и други подробности за статиновите съединения. Ще имате възмножност да прочетете статия от доц. д-р Б. Георгиев от националната кардиологична болница – София, който описва ролята на сърдечната честота като рисков фактор по отношение на сърдечно-съдовата и коронарната смъртност.

В рубриката “За практиката” сме включили полезна информация, свързана с възможностите за неспецифична имуномодулация в педиатричната практика, както и статия за приложението на бета глюкан като имуностимулатор в детска възраст. В публикацията “Локално лечение на псориазис – гледна точка на пациента” д-р Д. Грозева описва подробно заболяването и дава насоки за успешна терапия.

В рубриката “В помощ на фармацевтите” специалисти от Фармацевтичния факултет към Медицинския университет в София и Варна засягат темата за фитопрепаратите при профилактиката и лечението на депресия.

В броя ще прочетете още за остеопорозата при мъжете и ще научите кои са 5-те мита за заболяването при мъжкия пол.

Допълнителна информация

Тегло 0.170 кг