Брой 11/2015

3.00лв.

Акцентът в този брой на списание GP News са белодробните болести и УНГ. Началото на броя започваме със статия от доц. д-р Д. Петкова и екип от медицински специалисти от Клиника по белодробни болести, МБАЛ “Св. Марина” Варна, МУ – Варна, които описват поведението при инфекции на долните дихателни пътища в амбулаторни условия. Броят продължаваме с пубикация за кислородотерапията при пациенти с хронична обструктивна белодробна болест.

В рубриката “Нашето интервю” доц. д-р Диана Петкова, председател на Българското дружество по белодробни болести, началник на Първо отделение и Сектор медицина на съня и неинвазивна вентилация в Клиника по белодробни болести на УМБАЛ “Св. Марина” – Варна, разказва за подхода при лечението на белодробните болести и новостите в сектора. От следващите страници на броя ще научите кои са най-честите дихателни проблеми по време на сън и какво е влиянието им върху коронарната сърдечна болест. В две поредни статии д-р Рейнов, Отделениe по ушни, носни и гърлени болести, Катедра по хирургични болести, УБ – “Лозенец”, описва методите за изследване на пациенти с обструктивна сънна апнея в оториноларингологичната практика и разглежда диагностичните и терапевтични предизвикателства при остър екстерна отит. От страниците на специализираното издание ще разберете каква е разликата между обикновения и микронизиран бета-глюкан и каква е ролята им в клиничната практика. Специално за педиатрите сме включили интересна статия за етиологичните фактори и патогенетичните механизми на костното засягане при муковисцидоза.

В рубриката “В помощ на фармацевтите” доц. д-р И. Николова, гл. ас. Ю. Войников и маг. фарм. Л. Маринов, Фармацевтичен факултет към МУ – София, разглеждат приложението на ксилометазолин при ринит.

В броя ще прочетете интересен клиничен случай на жена в постменопауза със симптоми на уринарна инконтиненция.

В рубриката “За практиката” проф. д-р Д. Господинов и д-р В. Гинчева, Катедра по експериментална и клинична фармакология, дерматология и венерология, УМБАЛ “Д-р Георги Странски” – Плевен, описват диагностичния алгоритъм при пациенти с псориазис.

В статията си, посветена на вирусите, проф. д-р З. Кълвачев представя любопитни факти за респираторните вируси.

Всички статии в списание GP News са подготвени от доказани специалисти с богат клиничен опит и може да бъдат полезни при подготовка на студенти, курсисти и специализанти.

Допълнителна информация

Тегло 0.170 кг