Брой 1/2014

3.00лв.

Централната тема в този брой на списание GP News е офталмология. Началото на броя поставяме с практическа статия от проф. д-р Хр. Групчева и нейния екип от очната болница към СБОБАЛ – Варна, в която подробно е описано клинично наблюдение на пациенти с хипертония и диабетна ретинопатия след приложение на природния продукт Ентан. От публикацията на акад. д-р П. Василева и д-р Т. Филева от СОБАЛ “Акад. Пашев” ще научите за терапевтичното поведение при венозни оклузии на ретината. В рубриката “Нашето интервю” доц. д-р Любомир Киров, председател на Национално сдружение на общопрактикуващите лекари в България, засяга темата за общата медицина и практика и мястото й в българската система на здравеопазване. В централната тема на броя сме включили и интересна публикация от проф. д-р Н. Сивкова от Университетска очна клиника към Умбал “Св. Георги” – Пловдив, която описва детайлно клиничната картина и поведението при вернален кератоконюнктивит. Проф. Ц. Марков обръща заслужено внимание на слънчевите увреждания на очите и зрителните смущения при работа с компютър. В настоящия брой сме включили и актуална информация за възрастовата макулна дегенерация.

В рубриката “В помощ на фармацевтите” проф. д-р В. Петкова, доц. д-р М. Димитров и доц. д-р И. Николова от Фармацевтичния факултет към МУ – София разглеждат глаукомата и лекарствата, които повишават вътрешното налягане.

В рубриката “За практиката” сме публикували полезна информация за влиянието на провокиращите фактори при лечение на псориазис. В рубриката ще прочетете още за тенденциите и последствията от затлъстяването в детска възраст. От полк. проф. Тройчо Троев и доц. Божидар Финков ще научите за нуждата от магнезий и приложението му като терапия.

Всички материали в медицинското списание са подготвени от квалифицирани специалисти с богат клиничен опит и може да бъдат полезни при подготовка на студенти, курсисти и специализанти.

Допълнителна информация

Тегло 0.170 кг