Брой 12/2015

3.00лв.

Водеща тема в този брой на списание GP News е хранене, диететика и метаболизъм. Началото на броя започваме със статия от проф. д-р Д. Байкова, ръководител катедра “Превантивна медицина”, Факултет по обществено здраве, МУ – София, от която ще научите кои са предизвикателствата и реалностите по темата за генетично-модифицираните храни. Броят продължаваме с новости във фармакотерапията, свързани с наднорменото тегло и затлъстяването – световни и български проблеми.

В рубриката “Нашето интервю” проф. д-р Боян Лозанов, началник Клиника по Ендокринология и нефрология, Токуда Болница – София, разказва за правилния подход и новостите в лечението на диабета.

От страниците на броя ще научите какво е мнението на доц. д-р Светослав Ханджиев във връзка със започналата дискусия за въвеждане на данък “вредни” храни. Темата на броя продължаваме със статия от доц. д-р Н. Радкова, началник Неонатологично отделение, МБАЛ – Русе АД, която описва медицинското състояние констипация. Доц. д-р Христо Одисеев разкрива интересни подробности за вируса Ебола. От страниците на специализираното издание ще разберете кои са етиологичните фактори и патогенетичните механизми на костното засягане при муковисцидоза (продължение от бр. 11/2015).

В рубриката “В помощ на фармацевтите” доц. д-р И. Николова, гл. ас. Ю. Войников и ас. Л. Маринов, Фармацевтичен факултет към МУ – София, разглеждат биологичната роля и клиничното приложение на фитин.

В рубриката “За практиката” доц. д-р Р. Митрова, Детска клиника, Медицински факултет – СУ “Кл. Охридски”, представя различни аспекти на имунопрофилактиката в детска възраст. В рубриката сме включили информация за приложението на Daivobet Gel с ултравиолетово лъчение, както и публикация за разстройствата на съня – причини и последствия.

В статията си, посветена на вирусите, проф. д-р З. Кълвачев представя любопитни факти за връзката между вирусите и диабета.
В броя ще прочетете интересен клиничен случай на жена в постменопауза със симптоми на уринарна инконтиненция (продължение от бр. 11/2015).
Всички статии в списание GP News са подготвени от доказани специалисти с богат клиничен опит и може да бъдат полезни при подготовка на студенти, курсисти и специализанти.

Допълнителна информация

Тегло 0.170 кг