Брой 12/2016

3.00лв.

Водеща тема в този брой на списание GP News е уши, нос, гърло. Броят започваме със статия от проф. Д. Вичева и д-р Д. Дойков, от която ще научите повече подробности за диагностичната оценка и терапевтичния подход при „Задно – Капещ Синдром”. Следва статия, посветена на ниско инвазивните методи при лечение на затруднено носно дишане, написана от авторски колектив от Клиника „Ушни, носни и гърлени болести”, ВМА – София.

В рубриката “Нашето интервю” проф. Венцислав Цветков, Национален консултант УНГ и Началник на УНГ клиника към ВМА – София, раказва за новостите в сектора и впечатленията от работата с общопрактикуващите лекари.

Темата на броя продължаваме със статия за краниокорпография – обективна методика за изследване на вестибуларна функция. В следващите страници на броя сме включили полезна информация за острото възпаление на средното ухо (остър среден отит). Автори на статията са проф. Г. Едрев и д-р Д. Тодорова, Оториноларингология, УБ “Лозенец“ – София. Авторски колектив от Клиника „Ушно-носно-гърлени болести“, ВМА – София, описва възрастовите изменения на слуха и терапевтичното им повлияване. От д-р Райнов ще научите кои са съвременните диагностични и терапевтични предизвикателства на сиалолитиазата. В броя сме включили и полезна информация за алергичния ринит и микрокърлежи на домашния прах.

В рубриката “В помощ на фармацевтите” доц. И. Николова, ас. Л. Маринов и гл. ас. Ю. Войников, Фармацевтичен факултет към МУ – София, описват антиинфекциозните ефекти на етеричните масла.

Д-р Янев, пулмолог, ВМА – София, споделя своя личен опит от приложението на Imunobor Broncho за предотвратяване на усложненията по време на дихателни инфекции.

В рубриката “За практиката” сме включили публикация за ефектите на подсладителите в храни и напитки върху организма, автор – д-р К. Хаджилазов, Клиника по Ендокринология и обмяна на веществата, ВМА – София. От д-р М. Петрова, дерматолог, ДКЦ-19, София, ще научите повече подробности за менопаузата като провокиращ фактор за обостряне на псориазис.

Проф. З. Кълвачев разглежда възможната връзка между инфекцията с H. pylori и рака на ларинкса и фаринкса.

В броя сме включили клиничен случай, свързан с подхода при лечение на мигрена: неорални триптани (продължение от бр. 11/2016).

Всички статии в списание GP News са подготвени от авторитетни наши и чуждестранни специалисти с богат клиничен опит и може да бъдат полезни при подготовка на студенти, курсисти и специализанти.

Допълнителна информация

Тегло 0.170 кг