Брой 4/2016

3.00лв.

Водеща тема в този брой на списание GP News е онкология. От първите страници на медицинското издание ще научите каква е ролята на краниалната радиохирургия в съвременното лечение на малигнените и бенигнените тумори на мозъка. Автор на статията е проф. д-р Т. Хаджиева, началник Клиника по лъчелечение, Сити Клиник, Онкологичен център. Темата на броя продължаваме с публикация от проф. д-р И. Костадинова, началник Kлиника по нуклеарна медицина в същото лечебно заведение, която дава отговор на въпроса „Защо нараства интересът към нуклеарномедицинските и хибридните образни методи?“. Ще имате възможност да разберете повече подробности за брахитерапията като радикален онкологичен метод за лечение, както и за Балинтовата група. Доц. д-р Е. Ботева, МУ – София, описва най-честите грешки в диагностиката на синдрома на Гужеро-Сьогрен или пътят към точната диагноза на заболяването, а проф. д-р С. Чернинкова разглежда автоимунното заболяване Миастения гравис.
В рубриката „Нашето интервю“ проф. д-р Асен Дудов, Национален консултант по медицинска онкология, Председател на Българското онкологично дружество, Медицински директор и Началник Клиника по Медицинска онкология, УМБАЛ „Сити Клиник Онкологичен Център“ – София, разказва какви са статистиките и тенденциите по отношение на раковите заболявания, и проблемите в областта на онкологията.

В следваща публикация д-р А. Райнов дава диагностични и терапевтични препоръки за т.нар. Оталгия. Броят продължаваме със статия за оксидативния стрес и депресия след инсулт с авторски екип доц. д-р П. Маринов и д-р Д. Комсийска – продължение от бр. 3/2016.

В рубриката “За практиката” д-р М. Кътева, дерматолог, ДКЦ „Софиямед“, УМБАЛ „Софиямед“ – София, пояснява защо овладяването на сърбежа при
псориазис е с голямо значение за пациентите. В рубриката сме включили и статия от доц. д-р А. Мишева, офталмолог, МБАЛ „Св. Анна“ – София, от която ще научите как да се осигури пълна пигментна и съдова защита за очите.

В рубриката “В помощ на фармацевтите” доц. д-р И. Николова, гл. ас. Ю. Войников и ас. Л. Маринов, Фармацевтичен факултет към МУ – София, разглеждат терапията на токсичните ефекти на антинеопластичната терапия.

Проф. д-р З. Кълвачев представя любопитна информация за връзката между бактерии (Helicobacter pylori) и рак.

В броя сме включили клиничен случай на пациент с метастатичен меланом (продължение от бр. 3/2016).

Всички статии в списание GP News са подготвени от авторитетни наши и чуждестранни специалисти с богат клиничен опит и може да бъдат полезни при подготовка на студенти, курсисти и специализанти.

Допълнителна информация

Тегло 0.170 кг