Брой 5/2014

3.00лв.

Водещи теми в този брой на списание GP News са АГ и неонатология. Началото на броя поставяме със статия за бронхопулмоналната дисплазия – хрoнично заболяване, което се развива при новородени деца, лекувани с кислород и механична вентилация. От д-р Л. Димитрова, акушер-гинеколог и специалист по репродуктивна медицина ще научите кои са съвременните тенденции в асистираната репродукция. В рубриката “Нашето интервю” проф. д-р Стоимен Иванов, председател на Българското дружество по акушерство и гинекология и началник клиника “Майчин риск” в СБАЛАГ “Майчин дом”, насочва вниманието към по-често наблюдение по време на бременността и необходимостта от създаване на здравни центрове. В темата на броя, свързана с акушерството и гинекологията сме включили и публикация за видовете асистирани репродуктивни технологии. В частта неонатология ще Ви запознаем с приложението на Fucidin крем при лечение на стафилодермии при новородени, а проф. д-р С. Петрова от националния център по обществено здраве и анализи дава съвременни препоръки за въвеждане на алергенни храни при захранване на кърмачета. В броя ще прочетете още за митохондриалната трансплантация и лечение на фрактури на дисталния радиус при пациенти с остеопороза. Д-р Р. Несторова, секретар на Българското дружество по остеопороза и остеоартроза описва ролята на Феминорм и Остеобор Форте в борбата с остеопорозата в периода на менопауза.

В рубриката “В помощ на фармацевтите” проф. д-р В. Петкова, доц. д-р М. Димитров и доц. д-р И. Николова от Фармацевтичния факултет към МУ – София, заедно с техни асистенти разглеждат съвременните технологични и фармакотерапевтични подходи за овладяване и контрол на гадене и повръщане при бременност.

В рубриката “За практиката” ще прочетете статия за биоактивните компоненти в млеката за кърмачета Aptamil. Със статия на д-р С. Иванова, невролог в СБАЛНП “Св. Наум” – София ще ви запознаем подробно с начина на действие и приложението на Migrenon – безопасна и ефективна профилактика на мигрена.

Всички статии в списание GP News са подготвени от видни специлисти в областта на медицината с богат клиничен опит и може да бъдат полезни при подготовка на студенти, курсисти и специализанти.

Допълнителна информация

Тегло 0.170 кг