Брой 7/2014

3.00лв.

Централната тема в този брой на списание GP News е гастроентерология. В статиите, посветени на храносмилателната система ще прочетете за приложението на пробиотиците, както и за диетотерапията при лактозен интолеранс. В частта педиатрия д-р Св. Досев от отделението по педиатрия към МБАЛ – Русе описва подробно първичната профилактиката на човешкия папилома вирус. Доц. д-р Д. Близнакова, ръководител УНС “Детски и инфекциозни болести” към МУ – Варна засяга темата за вродените аномалии на отделителната система в детска възраст. Поради нарасналия интерес през последните години към хроничните остеомиелити в детска възраст сме публикували статия от проф. д-р И. Бойкинов, който детайлно разглежда проблема. В следващите страници на медицинското издание сме включили публикация (продължение от брой 6/2014) на доц. д-р С. Василева от клиниката по дерматология и венерология към МФ – София за придобитите алопеции. В този брой отделяме място и на кожните инфекции, като усложнение от захарния диабет, а също така и на лечението на пертрохантерните фрактури при пациенти в напреднала възраст.

В рубриката “В помощ на фармацевтите” проф. д-р В. Петкова, доц. д-р М. Димитров и доц. д-р И. Николова от Фармацевтичния факултет към МУ – София, заедно с техни асистенти описват ролята и значимостта на пробиотичната терапия.

В рубриката “За практиката” ще прочетете статия за прониквателната способност на локалните дерматологични комбинации от антибиотик и стероид. Със статия на доц. д-р Д. Попова от клиниката по метаболитни заболявания към УМБАЛ “Царица Йоанна – ИСУЛ” – София ще ви запознаем подробно с начина на действие и приложението на Lipibor – природна немедикаментозна алтернатива за здравословни нива на холестерола.

В рубриката “Актуално” доц. д-р П. Петрова, председател на националния съюз на акушер-гинеколозите от доболничната помощ разказва за ползата от приложението на пробиотичните тампони в борбата с бактериалната вагиноза.

Всички статии в списание GP News са подготвени от видни специлисти в областта на медицината с богат клиничен опит и може да бъдат полезни при подготовка на студенти, курсисти и специализанти.

Допълнителна информация

Тегло 0.170 кг