Брой 7/2016

3.00лв.

Централна тема в този брой на списание GP News е гастроентерология. В първите страници на медицинското издание Ви представяме статия от д-р Б. Тенева, Втора вътрешна клиника, отделение по Гастроентерология, Токуда Болница – София, за диагностичните методи при хронични възпалителни заболявания на червата. От д-р Д. Стоянова, Клиника по гастроентерология и хепатология, ВМА – София, ще научите как храните в ежедневието ни се отразяват на тялото и по-специално на чревния ни тракт.

В рубриката “Нашето интервю” проф. З. Спасова, Клиника по гастроентерология, Университетска болница „Св. Иван Рилски“, дава полезна информация за хроничните възпаления на червата – болест на Крон и язвен колит.

Темата на проя продължаваме със статия от доц. Д. Николовска, Клиника по гастроентерология, МИ – МВР, за гастроезофагеална рефлуксна болест. От д-р Д. Стоянова, Клиника по гастроентерология и хепатология, ВМА – София, ще научите повече подробности за инфекцията с Clostridium difficile.

В рубриката “В помощ на фармацевтите” доц. И. Николова, гл. ас. Ю. Войников и ас. Л. Маринов, Фармацевтичен факултет към МУ – София, разглеждат терапевтичните показания при запек – как и какво да се приема.

В рубриката “За практиката” сме публикували шест практични, авторски статии: „Алгоритъм за орхидопексия при крипторхизъм в детска възраст“, автори доц. Kр. Калинова, д-р Д. Динков, К. Георгиев; „Оториноларингологична изява на синдрома на Sjogren – автоимунно заболяване с мултиорганно засягане“, автор д-р А. Райнов; „Методи на орхидопексия при дистален крипторхизъм в детска възраст“, автори доц. Kр. Калинова, д-р Д. Динков, д-р К. Георгиев; „Алергичен контактен дерматит и локални антибиотици“, автори д-р В. Павлова и д-р М. Шахид; „За комуникацията между лекар и пациент“, автори доц. Б. Ивков; „Роля на естествената защита на кожата за профилaктика и лечение на дерматити“, автори д-р Н. Боянова и д-р М. Шахид.

Проф. З. Кълвачев представя информация за полезните бактерии в стомаха и червата.

В броя сме включили Тест по клиничен случай – „Подход за лечение на остри бактериални инфекция на кожата, основан на клиничен случай“.

Всички статии в списание GP News са подготвени от авторитетни наши и чуждестранни специалисти с богат клиничен опит и може да бъдат полезни при подготовка на студенти, курсисти и специализанти.

Допълнителна информация

Тегло 0.170 кг