Брой 8/2015

3.00лв.

В този брой на списание GP News водеща тема е дерматология. В първите страници на медицинското издание проф. д-р Л. Митева от Катедра по дерматология и венерология, МУ – София разглежда подробно дерматовирозите в детска възраст. Централната тема продължаваме със статия на екип специалисти от същата катедра, от която ще научите кой е съвременния метод в оценката на риска при пигментните меланоцитни невуси. В следващите страници на броя сме включили публикация на двама опитни дерматолози – доц. д-р Г. Матев и д-р В. Матева, които описват локалната кожна терапия на Т-клетъчните лимфоми на кожата.

В рубриката “Нашето интервю” проф. д-р Л. Митева, национален консултант по дерматология и венерология, началник Клиника по кожни и венерически болести към УМБАЛ “Александровска” и ръководител на Катедра по дерматология и венерология, МФ, МУ – София, коментира промените в българското здравеопазване и разказва за работата в клиниката и сектора дерматология. Броят продължаваме с любопитни статии за лeкарствено-индуцирания пемфигус и цикатрициалната алопеция. Доц. д-р Л. Дурмишев, Катедра по дерматология и венерология, МУ – София, описва детайлно етиологията, клиниката, диагностиката и лечението на идиопатичните фотодерматози. От страниците на специализираното издание ще разберете каква е ролята на ултравиолетовите лъчи в етиологията на кожните карциноми, както и защо се развива резистентност към локалните антибиотици. Д-р М. Петрова, дерматолог – 19 ДКЦ, дава ценни съвети от практиката относно терапевтичния подход при Malassezia фоликулити, себорейни състояния и други инфекции, причинени от дрожди.

В рубриката “В помощ на фармацевтите” доц. д-р И. Николова, гл. ас. Ю. Войников и маг. фарм. Л. Маринов от Фармацевтичния факултет към МУ – София, описват фармакологичните ефекти на ихтамол (ихтиол).

В статията си, посветена на вирусите, проф. д-р З. Кълвачев представя любопитни факти за херпесните вируси.

Всички статии в списание GP News са подготвени от специалисти с богат клиничен опит и може да бъдат полезни при подготовка на студенти, курсисти и специализанти.

Допълнителна информация

Тегло 0.170 кг