Спорт и физическа активност при деца и юноши с диабет

Спорт и физическа активност при деца и юноши с диабет
468×60 – top

Брой 4/2013

Д-р А. Владимиров, д-р Р. Савова
СБАЛДБ “Проф. Иван Митев” ЕАД

През 50-те години на миналия век Джослин приема физическите упражнения като третия важен компонент в регулацията на кръвната глюкоза при лица с инсулинозависим захарен диабет (ИЗЗД) след инсулинолечението и правилната диета. Освен прякото понижаване на кръвната глюкоза ползите от физическите упражнения се разпростират от контрола на телесното тегло до намаляване на сърдечно-съдовия риск и подобряване на самочувствието.
Диабетът не ограничава способността да се упражнява даден вид спорт. Редица известни атлети са го доказали: сър Стив Редгрейв – петкратен златен олимпийски медалист по гребане с диагностициран диабет тип 1, Гари Хол – златен медалист от олимпиадата в Атина, Джейсън Джонсън, Бил Карлсън и др.

Чернодробната продукция на глюкоза при здрави се повишава по време на физическото натоварване и се дължи на намалената инсулинова секреция и увеличаване на контраинсуларните хормони, които дават път на гликогенолизата. Краткият полуживот на ендогенния инсулин (15 минути) позволява бързо понижаване на плазмените инсулинови нива в часовете на гладно или по време на физическо натоварване и прави участието на ендогенния панкреас много динамично. Това позволява поддържане на нормални глюкозни нива през цялото време на физическо усилие или гладуване. При лица с ИЗЗД има неадекватни за нуждите на физическото усилие инсулинови нива от внесения отвън екзогенен инсулин, чието действие продължава от 3-4 до 24 часа след инжектирането в зависимост от формата на инсулиновите препарати. Персистиращата инсулинемия променя чернодробната продукция на глюкоза, контраинсуларният хормонален отговор понякога е недостатъчен и зависи от предшестващия метаболитен контрол. Младите хора с диабет отговарят с различни нива на кръвната захар при физическо натоварване. Тези със системно лош метаболитен контрол имат повишена чернодробна продукция на глюкоза за сметка на глюконеогенезата и могат да отреагират на физическото усилие с хипергликемия и кетоза, особено при изходна хипергликемия преди натоварването.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom