МЗ подготвя анализ, за да реши ще изведе ли трансплантацията от ИАМН

МЗ подготвя анализ, за да реши ще изведе ли трансплантацията от ИАМН
468×60 – top

Министерството на здравеопазването подготвя анализ на дейностите в Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, като акцентът в него ще бъде поставен върху съпоставяне на резултатите в областта на донорството и трансплантацията на органи и тъкани преди сливането на двете структури – Изпълнителна агенция по трансплантации и Изпълнителна агенция „Медицински одит“ и след обединението им в Изпълнителна агенция „Медицински надзор“. Това каза министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова в отговор на въпрос на народния представител от ИТН доц. Силви Кирилов, който в рамките на редовния контрол в Комисията по здравеопазването я попита предвижда ли се извеждане на дейността по трансплантация извън ИАМН.

Проф. Сербезова уточни, че ще се анализират всички донорски ситуация в периода преди и след сливането, като ще се търси отговор на въпроса какъв е бил изходът от всяка една от тях и дали са били използвани пълноценно всички възможности, които са били налице. Също така анализът ще трябва да сравнява резултатите по области, защото се оказва, че в това отношение има съществени различия, за които трябва да бъде намерена причината.

Здравният министър поясни, че едва след като се преценят всички аспекти на темата, ще се пристъпи към вземане на управленско решение. Тя увери, че анализът ще бъде предоставен незабавно след като работата по него приключи.

Проф. Сербезова сподели виждането на експерти, които са изразили мнение, че е необходима цялостна концепция за развитието на донорството и трансплантациите.

„Една промяна в структурата на ИАМН и евентуалното разделяне на основните дейности в нея трябва да бъдат част от такава концепция“, категорична е здравният министър.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom