Ива Христова: Добре е всеки да си постави трета доза

Ива Христова: Добре е всеки да си постави трета доза
468×60 – top

Ще предложа (на заседанието на Експертния съвет към МЗ в понеделник – 18 октомври – б.р.) всичко, което води до събиране на хора и до спазване на мерките. Вирусолози и имунолози ще предложим затягане на мерките. Това каза пред БНР проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

По време на пандемия е добре всеки да си постави трета ваксинационна доза, смята проф. Христова.

Ваксинацията дава възможност за социални контакти, подчерта тя и обясни, че макар и да се заразяват отново ваксинирани хора, те прекарват заболяването много по-леко, отколкото протича инфекцията при неваксинираните:

„Данните от изследвания по цял свят показват, че ваксинираните прекарват много леко. Нищо общо няма – ваксинираните ще го изкарат като лека хрема и накрак. Дори сега се заговори за интраназална ваксина, т.е. като спрей да се впръсква в носа, да се създаде лигавичен имунитет и вирусът да се ликвидира още на входната врата. Доказателствата за ползите от ваксините са безкрайно много“.

„Нямам отговор защо е толкова висока смъртността в България. Дали защото не се търси лекарска помощ или не се обявяват случаите, защото така от процента на потърсилите помощ се оказва много висок процентът починали. … Вирусът ни научи колко отговорност трябва, когато си член на общество“.

Издаването на фалшивите ваксинационни сертификати проф. Христова определи като чудовищно и много тежко престъпление.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

728×90 – bottom