Богдан Петрунов очаква трета имунизация срещу COVID-19

Богдан Петрунов очаква трета имунизация срещу COVID-19
468×60 – top

Академик Богдан Петрунов заяви, че сърдечно-съдовите са основните заболявания и обект на COVID-19. Хората със сърдечно-съдови заболявания са изложени на риск да загубят живота си, заедно с останалите хора, болни от диабет и от онкологични заболявания, предупреди той пред БНТ.

По думите му 100% ваксина не съществува. Ефективността на ваксините намалява при хора над 60-годишна възраст. Независимо от качествата на ваксината ние не можем да постигнем 100% ефективност, изтъкна академикът. Основното, което ще предстои, е усъвършенстването, обогатяването на ваксините заради предстоящите варианти на инфекцията. В края на късната есен и началото на зимата ще се наложи да правим трета имунизация в зависимост от това каква ваксина сме правили, посочи акад. Петрунов.

Той очаква дори всяка година да започнем да се имунизираме както при сезонните грипове. За акад. Петрунов времето няма никакво значение за развитието на епидемията, като даде пример с Бразилия и Индия, където времето е топло и въпреки това броят на COVID-19 растял. „Не времето има значение, а ваксините. Ваксинирайте, ваксинирайте, ваксинирайте – това е основното“, призова академикът.

Той е на мнение, че следващата епидемия, като грипа например, може да ни завари по-слабо подготвени. Ние ще трябва да правим противогрипната ваксина, да си я направят всички и след като се вземе решение на световно ниво, нова ваксина ли ще се направи или ще правим трета допълнителна доза, която да засили нашият имунитет за следващата година. Големите компании са готови с такива решения, поясни акад. Петрунов.

Според него много вероятно всички варианти на инфекцията да циркулират в обществото, както и всички разновидности на вируса по света. Не трябвало толкова да се вторачваме в това.

До момента са разкрити около 15 000 варианта на коронавируса, посочи академик Петрунов.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

728×90 – bottom