Триомега 1000+ в помощ на офталмолога

Триомега 1000+ в помощ на офталмолога
468×60 – top

Брой 11/2012

Д-р Надежда Рашева – Пенкова,
офталмолог, МБАЛ Пълмед Пловдив

В последните години все по-често започна да се обръща внимание на ползите от омега-3 мастните киселини. Много често в направления като кардиология, неврология, ендокринология и др. се препоръчва диета, богата на риба, поради най – високо съдържание на полезни полиненаситени мастни киселини, а именно омега-3 мастни киселини. Епидемиологични проучвания доказват положителния им ефект, както в първичната и вторична профилактика, така и при лечението на редица заболявания като коронарна сърдечна болест (КБС), атеросклероза, артрит, диабет, хипертония, депресия и др. Офталмологията не прави изключение. Омега-3 мастните киселини намират приложение в схемите за профилактика и лечение на редица очни заболявания. Положителният им ефект се наблюдава при пациенти със синдром на сухо око. Това заболяване се характеризира с некачествен слъзен филм, който или е недостатъчен като количество, или е некачествен и бързо се изпарява от очната повърхност. Всичко това води до възпаление, сухота, дразнене, зачервяване и парене.

Причините за появата могат да бъдат няколко: някои заболявания, прием на лекарства (бета-блокери, антиалергични, антиепилептични, контрацептиви, антидепресанти и др.), които дават отражение върху качеството на слъзния филм и правилното и равномерното покритие на очната повърхност. Работата свързана с компютър и непрекъснатото взиране в екрана, пребиваването в задимени помещения, помещения с климатична вентилация, и пр. също са фактор за поява на тези оплаквания. Триомега 1000+ подпомага образуването на качествен слъзен филм, като повлиява липидния слой и го прави по-плътен и устойчив. Триомега 1000+ е подходящ и при други очни заболявания като например макулна дегенерация. Макулната дегенерация (МД) представлява патологично състояние, което се проявява с нарушение в централното зрение, а периферното остава запазено. В резултат на това се затруднява четенето, ясното фокусиране на предмети, разпознаването на лица и т.н.

Постепено се появява замъгляване и размазване на зрението. Това силно затруднява ежедневието на тези пациенти и влошава качеството им на живот. При сухата форма на МД се налага повишен прием на микроелементи, витамини и други добавки, които са важни за забавянето на нейната прогресия. В тези случаи също е уместен прием на омега-3 мастни киселини. Биологично активните омега -3 мастни киселини са ейкозапентаенова (ЕПА) и докозахексаенова киселина (ДХА). Те се усвояват най-пълно и участват в състава на клетъчната мембрана на всяка клетка. Това се отнася и за очните тъкани – роговица, макула, зрителен нерв и др. ЕПА и ДХА имат антиоксидантно и противовъзпалително действие.

В моята практика имам опит с Триомега 1000+ на фирма Борола. Това е продукт, който съдържа 1000мг биологично-активни омега-3 мастни киселини, извлечени от рибено масло. Продуктът е с висока чистота и концентрация на активната съставка над 80%. Стандартизиран е по отношение на ЕПА и ДХА в съотношение 18/12. В състава му е включен и 10мг. вит. Е под формата на алфа-токоферол. Двете съставки имат синергичен ефект. Друго предимство е, че активните съставки са в специална солукапс форма, позволяваща бързо и цялостно усвояване. Триомега 1000+ е включена в лечението на 10 мои пациента. При тези с МДСВ предписания прием е 1 солукапс дневно. Значителен ефект се наблюдава след 3 месечен прием. Пациентите съобщават за субективно подобрение на централно зрение. При контролните прегледи се установи увеличаване на зрителната острота с един, два реда от съответната специализирана таблица.

Препоръката към моите пациенти е да приемат Триомега 1000+ в същата дозировка 2-3 месеца, като се редуват с периоди на почивка. В схемата включвам и допълнително прием на препарати с високи количества лутеин и зеаксантин, както и витамини и микроелементи (Ocolut Duo, Oxybor Forte и др). Те могат да се приемат в комбинация или да се редуват в зависимост от състоянието на пациента и настъпилите промени. При пациентите със синдром на сухо око предписвам Триомега 1000+ по 1 солукапс дневно. Може да се комбинира с изкуствени сълзи до отзвучаване на оплакванията. Триомега 1000+ е подходящ и за профилактика при пациентите ми с повишен риск от гореспоменатите заболявания.
В заключение мога да кажа, че в практиката на офталмолога Триомега 1000+ разширява възможностите за профилактика и лечение на очните заболявания.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom