Трябва да се направи здравен гаранционен фонд, който да предпазва осигурените от фалити на дружествата, обясни бившият министър на здравеопазването Мими Виткова

Трябва да се направи здравен гаранционен фонд, който да предпазва осигурените от фалити на дружествата, обясни бившият министър на здравеопазването Мими Виткова
468×60 – top

„Новият здравноосигурителен модел ще работи известен период от време. Ако не бъдат верни анализите и разчетите и ако не е ясно предварително какво може да се покрие с вноската от 8%, новите играчи в системата ще бъдат изправени пред доста сериозни финансови предизвикателства“. Това заяви д-р Мими Виткова, председател на УС на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване и бивш министър на здравеопазването.

По време на Национална кръгла маса, посветена на проблемите в системата на здравеопазването, ресорният министър Кирил Ананиев представи нов здравноосигурителен модел, който предвижда демонополизация на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Така хората ще могат да избират къде да се осигуряват – в частен фонд или в Здравната каса.
Виткова коментира, че сегашната 8-процентната вноска води до сериозен дефицит и затруднения в НЗОК.

„Трябва на национално ниво да се направи гаранционен фонд, който да предпазва осигурените лица от фалити на някои от дружествата. Всяко от дружествата формира технически резерви от премиите“, коментира бившият министър на здравеопазването.

По думите й промените водят до излизане от системата за национално договаряне на цените на здравните услуги. Това означавало, че всяко лечебно заведение ще формира свои цени.

„Няма да се прави остойностяване на основния пакет и няма да има цени по национален рамков договор. Всяка една от осигурителните компании ще се договаря с всяка болница и всеки лекар. През последните 30 години държавата не събра експертиза и политическа воля, за да направи това остойностяване, за да имаме приблизителни данни кое колко струва“, обясни д-р Виткова.

„Застрахователите няма как да предоставят липсващите медицински кадри във всяка точка извън големите населени места в страната. Застрахователите могат с финансови механизми да влияят до известна степен върху качеството, засилвайки контрола върху дейността на лечебните заведения“, допълни д-р Мими Виткова.

468×60 – bottom

Подобни

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

728×90 – bottom