Хидроксихлорохин и азитромицин при лечение на COVID-19. Резултати от отворено нерандомизирано клинично проучване (1)

Хидроксихлорохин и азитромицин при лечение на COVID-19. Резултати от отворено нерандомизирано клинично проучване (1)
468×60 – top

Китайски експерти препоръчват пациенти, диагностицирани като леки, умерени и тежки случаи на пневмония в резултат на заболяването COVID-19 и които са без противопоказания за непоносимост към хлорохин, да се лекуват с 500 mg хлорохин два пъти дневно за 10 дни.

Хидроксихлорохин (аналог на хлорохин) е демонстрирал, че притежава анти- SARS-CoV активност ин-витро. Клиничният профил на безопасност на хидроксихлорохин е по-добър от този на хлорохин (при дългосрочна употреба) и позволява прием на по-високи дневни дози. Освен това при него има по-малък риск, относно взаимодействия лекарство-лекарство.

Изключват се пациенти с известна алергия към хидроксихлорохин или хлорохин, или такива с друго известно противопоказание към лечение с проучваното лекарство, включително ретинопатия, глюкозо-6-фосфат дехидрогеназен дефицит и пролонгация на QT интервала.

На всички пациенти в център в Марсилия е предложен прием на орален хидроксихлорохин сулфат 200 mg, три пъти дневно за десет дни (в тази предварителна фаза). Сред пациентите, лекувани с хидроксихлорохин, шест пациенти са получили азитромицин (500 mg в ден 1, следвано от 250 mg дневно в следващите четири дни) за превенция от бактериална суперинфекция при ежедневен контрол чрез електрокардиограма.

При сравнение на ефекта от лечението с хидроксихлорохин като единично лекарство и на ефекта от комбинираното лечение с хидроксихлорохин и азитромицин, пропорцията на пациентите, които са имали отрицателни PCR (полимеразна верижна реакция) резултати от взети назофарингеални проби, е била сигнификантно различна между двете групи в дни 3-4-5 и 6 след влючването. В ден 6 след включването, 100% от пациентите, лекувани с комбинацията хидроксихлорохин и азитромицин са били вирологично излекувани в сравнение 57.1% при пациентите, лекувани само с хидроксихлорохин и 12.5% в контролната група (p<0.001).

Заключение от проучването

Резултатите показват, че хидроксихлорохин е ефикасен, като изчиства вирусно назофарингеално носителство на SARS-CoV-2 при пациенти с COVID-19 само за три до шест дни при повечето пациенти. Наблюдавана е сигнификантна разлика между пациенти, лекувани с хидроксихлорохин контролите, започвайки дори в ден 3 след включването.

Препоръки за профилактика в епидемична обстановка

В заключение е важно да се отбележи, че наред с всички мерки от здравните власти за ограничаване разпространението на коронавируса, се препоръчва прием на природни продукти за мощна защита срещу вируси и подкрепа на имунитета. Това са имуностимулатори, съдържащи в състава си високопречистени и стандартизирани природни екстракти и витамини за най-малките, учениците и възрастните.

За възрастни:

  • Imunobor® Protect – на всеки 4 до 6 часа по 1 таблетка за смучене
  • Imunobor® Broncho – 3×1 растителна капсула дневно
  • GripoLek® – 3×1 капсула дневно

За деца в училищна възраст:

  • Imunobor® Protect – на всеки 4 до 6 часа по 1 таблетка за смучене
  • Imunobor® Kids Activ VGcaps – 2×1 растителна капсула дневно
  • GripoLek® – 2×1 капсула дневно

За деца до 6 годишна възраст:

  • Imunobor® Protect – на всеки 4 до 6 часа по 1 таблетка за смучене
  • Imunobor® Kids Activ Syrup – по 1 чаена лъжичка (5 ml) дневно на гладно

Библиография

1) Philippe Gautret et al:Hydroxychloroquine and azithromycin as a treatment of COVID-19: results of an openlabel non-randomized clinical trial; IHU-Méditerranée Infection, Marseille, France etc.

468×60 – bottom

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

728×90 – bottom