Доц. Чорбанов: Хората на протестите са без маски, но няма пик на вируса

Доц. Чорбанов: Хората на протестите са без маски, но няма пик на вируса
468×60 – top

Всеки може да види, че хората на протестите са без маски и няма пик в София. Това, което трябва да гледаме са тежко болните. Смъртността е показател, който трябва да се интерпретира правилно. Това каза по bTV доц. Андрей Чорбанов от Института по микробиология от БАН.
Учените говорят тихо чрез публикация, но понякога те трябва да говорят по-силно. Така се вдига шум и се обръща внимание.
До този момент имаше декларации по телевизиите. Статията в реномирано списание за руската ваксина, действително първият етап на ваксината е добър-предизвиква се имунен отговор. Това не значи, че ваксината работи. Няма нищо революционно, няма директни странични реакции, но и друго трябва да се каже, тази ваксина не се знае дали предпазва. Решението ще е политическо, ако се въведе ваксина за година-година и половина. Говорят политици и фирми-производители. В Европа социалните домове и домовете за възрастни са най-голямата мишена на коронавируса. Можете да опазите тези групи за месец,, но не може това да се опази за 1 година. Положението у нас не е притеснително. Все повече частни клиники се появиха в света, но те не правят превенция. Те се занимават с липосукция, например, но не и с превенция.
Никъде по света хората не спазват мерките. Има едно нормално заразяване заради интензивното общуване през лятото. През зимата хората са затворени основно в семейството. Не може да бъде бум един толкова малък процент от населението. Не смятам, че ще има драстично увеличение на заболяването след старта на новата учебна година. Намирам за безумно затварянето на парковете. На хората им писна, протести има в цяла Европа, колкото и да се затягат мерките. За много хора по света начинът на живот е по-важен от възможността да се заразят от вируса. Но това не е ебола, обясни Чорбанов.

468×60 – bottom

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

728×90 – bottom