Към съдържанието
  • За нас
  • За реклама
  • За автори
  • Етични норми
  • Контакти
  • Политика GDPR
    Количка 0
    Facebook
    GPNews
    • Начало
    • ИзданияРазширяване
      • 2025
      • 2020 – 2024Разширяване
        • 2024
        • 2023
        • 2022
        • 2021
        • 2020
      • 2015 – 2019Разширяване
        • 2019
        • 2018
        • 2017
        • 2016
        • 2015
      • 2010 – 2014Разширяване
        • 2014
        • 2013
        • 2012
        • 2011
        • 2010
      • 2005 – 2009Разширяване
        • 2009
        • 2008
        • 2007
        • 2006
        • 2005
      • 2000 – 2004Разширяване
        • 2004
        • 2003
        • 2002
        • 2001
        • 2000
    • СъбитияРазширяване
      • Предстоящи събития
      • Конгресен календар
    • Новини
    • СтатииРазширяване
      • АГ и неонатология
      • Алергология
      • В света на вирусите
      • Гастроентерология
      • Дерматология и козметика
      • Ендокринология
      • Кардиология
      • Неврология и психиатрия
      • Онкология
      • Офталмология
      • Педиатрия
      • Ревматология и ставни заболявания
      • Тест по клиничен случай
      • УНГ и белодробни болести
      • Урология и нефрология
      • Хранене, диететика, метаболизъм
      • Нашето интервю
      • Природата учи
      • Историята учи
      • Други
    • Абонамент
    Количка 0
    Facebook

      GPNews
      ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
      • На първо четене: Частните болници да провеждат обществени поръчки за лекарства
      • Според анализ на БАПЗГ: Два пъти по-малко от необходимото са медсестрите в болниците ни
      • Ваксина срещу херпес зостер намалява риска от сърдечни заболявания с 8 години
      • Лекари убийци в България няма: БЛС за починалите деца от Пловдив и Ботевград
      • 5 май – Световен ден на хигиената на ръцете
      В къщи / Хранене, диететика, метаболизъм / Здравословно хранене в пенсионна възраст

      Здравословно хранене в пенсионна възраст

      отGP News публикувано на 01.02.200513.09.2022 Хранене, диететика, метаболизъм

      Брой 2/2005

      н.с. I ст. Д-р Кр. Ватралова,
      дм н.с. I ст. Д. Овчарова

      В България хората в пенсионна възраст представляват 22,5% от населението. Осигуряването на тяхното добро здраве е важен ангажимент на държавните институции, обществените осигурителни фондове, неправителствени организации.

      Upper dyspeptic syndrome ad

      Разбирането, че храненето в детска и млада възраст, по-късно в трудова зряла и пенсионна възраст може да забави и ограничи процеса на остаряване и като доставя необходимите хранителни вещества и енергия, да подобри качеството на живот на старите хора, е от изключителна важност.

      Храненето е не само биологичен, но и културен и социален феномен и една от най-важните връзки между поколенията. Запазването на връзката между младото и старото поколение съдейства за предабане на традициите в храненето, за съхранябане на всички здравословни хранителни навици на българите, офор­мили се при съществуващите географ­ски условия, климат, поминък и култу­рен обмен между народите на Балканский полуостров.

      Хората в пенсионна възраст са мно­го разнообразна популация спрямо останалите възрастови групи. Всеки инди­вид от тази група има широк интер­вал на нива на метаболитна адаптация. При старите хора има по-висок риск от начални и умерени хранителни дефицити при здравни проблеми. Някои фактори могат да смущават апетита, да повлияват приготвянето на здравословна храна, например: проблеми с дъбченето; употреба на някои лекарства; подкрепа на възрастния човек както от семейството, така и от приятели.

      В повечето страни в света при хора­та в трудова зряла и пенсионна възраст се подобрява биологичната възраст на населението за дадена хронологична възраст. Намалява броят на хората с инбалидност, особено в развиващите се страни.

      Според СЗО подкрепящата социална среда, възможността за образование и продължабащото през целия живот обу­чение подпомагат здравето и активното участие на старите хора в икономическия живот на обществото. Ефективни форми за икономическа под­крепа на старите хора са инбестициите в здравни грижи чрез застраховки, данъци и социална осигуреност с равен достъп до социални грижи, независи­мо от възраст, пол и етническа принадлежност.

      Във всички страни се утвърждава раз­бирането, че обществото като цяло.има полза от увеличаване на активното и продуктивно участие на старите хора в различии видове трудова дейност, рабо­та в семейството, в доброволни орга­низации.

      Социалната защита на хората в пен­сионна възраст трябва да се извършва както от държавата, така и от частния сектор, като се дава възможност за по-продължителна трудова заетост на старите хора. Доказано е, че пълноценното и здравословно хранене може съществено да повлияе функционалните възможности и здравето на старите хора и да увеличи продължителността на активния живот в добро здрабослобно състояние с много години.

      Принципи на здравословно хранене при хората в пенсионна възраст
      Здравословно балансирано хранене за поддържане на здравословно теле­сно тегло и профилактика на болести и усложнения
      1. Храненето да осигурява достатъчно протеин: 0,9-1,1 г/кг телесно тег­ло днебно, или 53-80 грама (за мъжете и за жените); някои състояния изискват намаляване, а други увеличабане на тези нужди.
      2. Достатъчен прием на калций (800+ грама предпочитани източници: прясно и кисело мляко, млечни продукти; зеле­ни листни зеленчуци, бобови и др.); витамини от група в (пълнозърнести продук­ти, ориз, бобови, пшенични кълнове и др.); витамин С (плодове и зеленчуци, съхранявани правилно); желязо (бобови, лист­ни зеленчуци, пълнозърнести продукти, пшенични кълнове и др.); витамини Е, D, К, бетакаротини; минерални вещества.
      3. Достатъчен и адекватен прием на енергия с храната: 2000-2200 килокалории (за мъжете и за жените), по-добре е храната да е разпределена на няколко приема (2 основни хранения, 2-3 подкрепителни закуски дневно). По този начин се облекчава дейността на храносмилателната система (оптимален по-плавен прием на храни, хранителни вещества, което спомага за работоспособност и благополучие).
      4. Подходяща консистенция на храната за зъбния статус (подходяща кулинарна обработка); достатъчно, по-продължително дъвчене.
      5. Достатъчно влакнини с храната (пъл­нозърнести продукти, плодове, зеленчуци).
      6. Достатъчно течности с храната (вода, чай, минерална вода, супи), особе­но при хора с известни смущения на усета за жажда. Препоръчано количество 1,5-2 литра за денонощието. Хората с по-ниско телесно тегло имат относително по-високи потребности.
      7. Оптимални количества витамин С, фолацин, витамин В6 и желязо, които понякога са дефицитни в храненето на старите хора.
      8. Умерена консумация на Захар и захарни изделия, шоколад (за оптимален глюкозен толеранс).
      Да се стимулира при хората в пен­сионна възраст физическата активност, особено упражнения за сила, за равновесие, работа в градина, разходки, пазаруване, туризъм.

      СЗО препоръчва старите хора да са активни участници във възрастово интегрираното общество, като актив­но допринасят за благосъстоянието и развитието на обществото. Този под­ход подкрепя солидарността между поколенията и увеличава сигурността за децата, родителите и хората в напреднала възраст.

      Литература:
      1. физиологични норми за хранене на насе­лението в България. Наредба № 16 на М3 от 1994 3.
      2. Bogden JD, DB Louria. In: Preventive Nutrition (Comprehensive Guide for Health Professionals). Ed. Bendich A et al. Totowa, NJ.
      3. Rosenberg IH. Nutrition and aging. In: Human Nutrition and Dietetics (10th ed.). Ed. Garrow JS et al. Churchill Livingstone, Edinburgh, London, 2000.
      4. Active Aging. World Health Organisation, 2002.

      ENTAN BANNER
      LIPIBOR BANNER
      ENTAN BANNER
      LIPIBOR BANNER

      Навигация

      Предишна Предишна
      Resectio Caesarea основни индикации в клиничната практика
      СледващаПродължаване
      Azatril и хламидиалната инфекция
      Търсене
      Имунобор стик сашета
      Lekzema Banner
      Psoralek Banner
      GinGira Banner
      hemorid
      fb like

      За нас

      Списание GPNews
      Връстник на GP практиката у нас
      Единственото специализирано издание за общопрактикуващи лекари
      12 месечни книжки на жизненоважни за практиката ви теми

      Меню

      • Начало
      • За нас
      • Контакти

      Информация

      • За автори
      • Етични норми
      • За реклама

      Copyright © 2025 GPNews. Всички права запазени.

      Уеб дизайн и SEO от Трибест

      • ПОЛИТИКА GDPR
      Плъзгане нагоре
      • Начало
      • Издания
        • 2025
        • 2020 – 2024
          • 2024
          • 2023
          • 2022
          • 2021
          • 2020
        • 2015 – 2019
          • 2019
          • 2018
          • 2017
          • 2016
          • 2015
        • 2010 – 2014
          • 2014
          • 2013
          • 2012
          • 2011
          • 2010
        • 2005 – 2009
          • 2009
          • 2008
          • 2007
          • 2006
          • 2005
        • 2000 – 2004
          • 2004
          • 2003
          • 2002
          • 2001
          • 2000
      • Събития
        • Предстоящи събития
        • Конгресен календар
      • Новини
      • Статии
        • АГ и неонатология
        • Алергология
        • В света на вирусите
        • Гастроентерология
        • Дерматология и козметика
        • Ендокринология
        • Кардиология
        • Неврология и психиатрия
        • Онкология
        • Офталмология
        • Педиатрия
        • Ревматология и ставни заболявания
        • Тест по клиничен случай
        • УНГ и белодробни болести
        • Урология и нефрология
        • Хранене, диететика, метаболизъм
        • Нашето интервю
        • Природата учи
        • Историята учи
        • Други
      • Абонамент
      • За нас
      • За реклама
      • За автори
      • Етични норми
      • Контакти
      • Политика GDPR
      Търсене