„Лекари без граници“ достави хуманитарна помощ в Киев, формират се екипи от хирурзи

„Лекари без граници“ достави хуманитарна помощ в Киев, формират се екипи от хирурзи
468×60 – top

„Първите доставки с медицински стоки на хуманитарната организация „Лекари без граници“ (MSF) пристигнаха в Киев с товарен влак и бяха предоставени на Министерството на здравеопазването, което започна да ги разпределя за болниците в страната“, съобщи координаторът за спешни ситуации на организацията Кристофър Стоукс, цитиран от пресслужбата на MSF. По думите му, решаваща е била помощта на украинските железници, а украинските болници са в остра нужда от бързи доставки.

„Тук може да сме в надпревара с времето – нямаме сигурност колко дълго ще остане възможен достъпът с влак до Киев. Избрахме да използваме опцията за транспортиране с влак поради съображения за скорост и големия обем на пратките“, допълва Кристофър Строукс. Той уточнява, че консумативите са подбрани за лечение на травми, типични за военни условия – това са хирургически комплекти, комплекти за травми и основни консумативи за интензивни и спешни отделения и операционни зали.

До момента са изпратени 40 куб. метра инструменти, оборудване, лекарства и хирургични консумативи. Броят на ранените нараства, а наличните количества бързо намаляват. Все по-спешни заявки за медицински консумативи идват от много болници и здравни заведения в по-засегнатите от войната части на Украйна, става ясно от думите му.

MSF ще търси начини да дари това, което е необходимо, там, където е необходимо. Още доставки ще пристигат в Украйна от международни точки за доставка през следващите дни, за да могат повече медицински заведения да бъдат повторно снабдени, допълва той.

„В Украйна започват да пристигат медицински екипи на MSF с опит в работата при условия на конфликт, те идват от Молдова, Унгария и Полша. Изпращането на хирургични екипи, които да извършват практическа медицинска работа на място ще бъде предизвикателство, но ние активно обсъждаме как можем да бъдем полезни“, казва още Строукс. По думите му това са първите стъпки на MSF във военновременни условия в Украйна, а екипът от медици се увеличава бързо.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom