Пловдивски аптеки направиха листи на чакащи за противогрипни ваксини

Пловдивски аптеки направиха листи на чакащи за противогрипни ваксини
468×60 – top

Пандемията от Covid-19 увеличи интереса към противогрипните ваксини. В Пловдив желаещите да се ваксинират са повече  от миналата година, но ваксини липсват по аптеките. По тази причина в някои от тях вече има дълги листи на чакащи.

„В края на тази седмица се очаква да пристигне количество ваксини, произведено от френска фирма. От следващата седмица ще започне тяхното разпределение“, заяви Дима Стайкова, председател на Съюза на фармацевтите в Пловдив и собственик на аптека в центъра на града, цитирана от Радио Пловдив.

Първо ще бъдат разпределени количествата по Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката, която осигурява безплатни противогрипни ваксини за възрастните хора над 65 години. По нея миналата година в страната са ваксинирани над 148 000 пациенти, а тази година се очаква да бъдат обхванати 250 000 души.

Медици и фармацевти още отсега предупреждават, че противогрипните ваксини няма да стигнат за всички, включително и на свободния пазар.
Пловдивчани са разделени в мнението си за противогрипните ваксини. Заради страховете от пандемията от коронавирус много от тях обикалят по аптеките и търсят налични количества. Някои от тях вече са се записали в листите на чакащите. Други признават, че тази година искат да се ваксинират, тъй като се притесняват от пандемията от Covid-19.

468×60 – bottom

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

728×90 – bottom