„Чуй сърцето си!”

„Чуй сърцето си!”
468×60 – top

Брой 10/2012

Информационна кампания за превенция и контрол на артериална хипертония и съпътстващите рискове от сърдечно-съдови заболявания

По повод Световния ден на сърцето фармацевтична компания Boehringer Ingelheim, с подкрепата на Българското кардиологично дружество, организира информационна кампания “Чуй сърцето си!” за превенция и контрол на артериална хипертония и съпътстващите рискове от сърдечно-съдови заболявания.
В рамките на 3 дни специално обучени екипи измерваха стойностите на кръвното налягане на всички желаещи и предоставяха актуална и адекватна информация за здраво сърце.

Boehringer Ingelheim има дългогодишен опит в проучванията и лечението на артериална хипертония и съпътстващите заболявания. С тази инициатива компанията отбеляза 10 години на терапията с Micardis за профилактика на сърдечно-съдови заболявания у нас. Проф. Асен Гудев – председател на Българското кардиологично дружество, коментира: „Проблемът с артериалната хипертония у нас е сериозен и нерешен, тъй като голяма част от пациентите с това състояние или не подозират за него и не са диагностицирани от специалист, или не получават адекватно лечение и не достигат до желаната граница на артериално налягане. В този случай нараства риска от инвалидизиращи или дори фатални сърдечно-съдови инциденти. Българското кардиологично дружество работи за повишаване на профилактиката и контрола на този риск и с кампании като тази цели да мотивира повече българи навреме да се погрижат за здравето си”.

Целта на инициативата е да допринесе за по-добрата информираност на хората относно здравословните рискове и проблеми, свързани със сърцето, и по-точно с артериалната хипертония. Хипертонията е най-сериозния рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания. Два от всеки три смъртни случая у нас се дължат на сърдечно-съдови болести и инциденти като миокарден инфаркт и мозъчен инсулт, а 80% от сърдечно-съдовата смъртност е свързана с артериалната хипертония.
Като основен рисков фактор за сърдечно-съдовата смъртност, артериалната хипертония е сериозен и задълбочаващ се здравен проблем в световен мащаб. Тя е считана за глобална епидемия, която засяга 1,5 милиарда души по света и около 2 000000 българи, а едва около 30%1 от пациентите, страдащи от хипертония в Европа, са с контролирано артериално налягане.

Според данни на Световната здравната организация (СЗО) над 65% от смъртните случаи в България се дължат на заболявания и инциденти, свързани със сърцето. Едно голямо туптящо сърце в центъра на София напомня на хората да се погрижат за своето.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom