Ще оценяват рисковете от предозиране с парацетамол

Ще оценяват рисковете от предозиране с парацетамол
468×60 – top

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) ще преразгледа ползите и рисковете от таблетките, съдържащи парацетамол с модифицирано и удължено освобождаване, които са достъпни в няколко държави-членки на ЕС и имат предназначение да освобождават парацетамол в организма за по-продължителен период от време. Те са различни от обичайните хапчета парацетамол с незабавно освобождаване, а тези които освобождават активното си вещество по-бързо и не са обект на това преразглеждане, съобщават на сайта си от Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ).

Стандартните процедури за клинична оценка и лечение при предозиране и отравяне с парацетамол са предназначени за продуктите с незабавно освобождаване. През последните години обаче е имало редица случаи на предозиране с някои определени таблетки, съдържащи парацетамол с изменено освобождаване, които показват, че тези стандартни процедури най-вероятно не са изцяло съобразени за лечение при предозиране с парацетамол с изменено освобождаване, поясняват още от ИАЛ.

Този преглед ще бъде извършен от Комитета към ЕМА за оценка на риска при проследяване на лекарствената безопасност (PRAC) по искане на шведския орган за лекарствена регулация. Ще бъде направена научна оценка на наличните доказателства, за да определи степента на риска от предозиране с парацетамол с модифицирано и удължено освобождаване и дали е необходимо да бъдат предприети някакви допълнителни мерки.

Междувременно, в периода до завършване на тази процедура, пациентите, които имат някакви притеснения относно лекарството, съдържащо парацетамол, което употребяват понастоящем, трябва да ги обсъдят с медицински специалист – лекуващ лекар или фармацевт, съветват от Изпълнителната агенция по лекарствата.

От там напомнят на медицинските специалисти, че са задължени съгласно изискванията на действащия Закон за лекарствените продукти в хуманната медицина, да съобщават незабавно на притежателя на разрешението за употреба или на Изпълнителната агенция по лекарствата за всяка подозирана сериозна нежелана лекарствена реакция и да предоставят при поискване допълнителна информация от проследяването на случая.

Парацетамол е лекарство, което се използва в продължение на много години за облекчаване на болка и повишена телесна температура при възрастни и деца. Продукти, съдържащи парацетамол с незабавно освобождаване са разрешени по национални процедури във всички държави-членки на ЕС, припомнят още от ИАЛ.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom