Към съдържанието
  • За нас
  • За реклама
  • За автори
  • Етични норми
  • Контакти
  • Политика GDPR
    Количка 0
    Facebook
    GPNews
    • Начало
    • ИзданияРазширяване
      • 2025
      • 2020 – 2024Разширяване
        • 2024
        • 2023
        • 2022
        • 2021
        • 2020
      • 2015 – 2019Разширяване
        • 2019
        • 2018
        • 2017
        • 2016
        • 2015
      • 2010 – 2014Разширяване
        • 2014
        • 2013
        • 2012
        • 2011
        • 2010
      • 2005 – 2009Разширяване
        • 2009
        • 2008
        • 2007
        • 2006
        • 2005
      • 2000 – 2004Разширяване
        • 2004
        • 2003
        • 2002
        • 2001
        • 2000
    • СъбитияРазширяване
      • Предстоящи събития
      • Конгресен календар
    • Новини
    • СтатииРазширяване
      • АГ и неонатология
      • Алергология
      • В света на вирусите
      • Гастроентерология
      • Дерматология и козметика
      • Ендокринология
      • Кардиология
      • Неврология и психиатрия
      • Онкология
      • Офталмология
      • Педиатрия
      • Ревматология и ставни заболявания
      • Тест по клиничен случай
      • УНГ и белодробни болести
      • Урология и нефрология
      • Хранене, диететика, метаболизъм
      • Нашето интервю
      • Природата учи
      • Историята учи
      • Други
    • Абонамент
    Количка 0
    Facebook

      GPNews
      ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
      • Частните болници отново ще провеждат обществени поръчки за лекарства по НЗОК
      • Близо 100 млн. лв. е заплатила НЗОК за скъпоструващи лекарства за деца през 2024 г.
      • На първо четене: Частните болници да провеждат обществени поръчки за лекарства
      • Според анализ на БАПЗГ: Два пъти по-малко от необходимото са медсестрите в болниците ни
      • Ваксина срещу херпес зостер намалява риска от сърдечни заболявания с 8 години
      В къщи / Други / Естествени подсладители

      Естествени подсладители

      отGP News публикувано на 24.04.201713.09.2022 Други
      ЕСТЕСТВЕНИ ПОДСЛАДИТЕЛИ

      Брой 4/2017

      Д-р К. Хаджилазов
      Клиника по Ендокринология и обмяна на веществата, ВМА – София

      След разглеждането на широко използваните изкуствени подсладители, в кулинарията все по-често се срещат и представители на естествените, натурални подсладители. Фруктозата е най-честия от тях, и практически се консумира в готов вид при прием на различни плодове и сокове от тях. Напоследък все по-често може да се установи в редица сладкарски произведения-предимно от типа ,,диетични“. Също производни на редица плодове и основно царевица – зърна и кочаните й, са и втората група натурални подсладители – полиолите. Захарната тръстика и захарното цвекло са изходните суровини за дискотираните бяла и кафява захари.На този фон обаче също така навлизат все повече и два други подсладителя, на които и диетолози и кулинарни специалисти обръщат все по-голямо внимание.

      Upper dyspeptic syndrome ad

      СУКРАЛОЗА (Е955) (”Splenda”)

      Открита 1976 г. в Англия от проф.Лесли Хю и Шишикант Фандис при разработка на инсектицид (подобен на ДДТ) от хлориране на захароза -3 ОН групи се заменят с 3 Cl йони, при което продукта става трудно неусвоим от организма, но пък:

      • 600 пъти по-сладка от захарта;
      • термостабилна, както и на промени в рН;
      • не влияе на кръвната захар и инсулиновите нива;
      • не преминава плацентата и в кърмата;
      • е засяга зъбите;

      След над 100 научни изследвания в продължение на 13 г. предимно върху мишки и плъхове, през 1991 г. е одобрена за употреба в Канада, а през 1998 г. в САЩ, впоследствие и в Европа.

      Днес се прилага в над 4500 продукти – газирирани безалкохолни напитки, дъвки, желета, консерви, сосове, сухи смеси, млечни продукти.

      Максимално допустимата доза е 300 мг/л за напитки и 3000 мг/кг храни.Но според FDA не трябва да се употребява всеки ден както и под 14 г.в. и самостоятелно защото би могла евентуално да доведе до:

      • намаляване обема на тимуса, атрофия на лимфни фоликули, нарушения в имунитета;
      • уголемяване на черния дроб, апендикса;
      • намален растеж на организма;
      • намаление на броя на Еритроцитите;
      • хиперплазия на бъбречното легенче и образуване на камъни; Ту процеси;
      • намалено тегло на плода, вродени дефекти, аборти

      СТЕВИА

      (”медена билка”, Stevia Rebaudiana )

      Историята на стевията датира от индианците гуарани в Парагвай и Бразилия. Преди около два века освен за подслаждане, те я използвали и за лечение на болести и рани. Едва през 1887 г. М. С. Бертони я преоткрива за европейския свят, 1931 г. пък френските химици Бридет и Левел разгадават окончателно тайната й. Това междувременно помага и на японците след ядрените бомбандировки над Хирошима и Нагазаки за намаляване пагубното влияние радиоактивното замърсяване.

      Днес стевията се отглежда на много места в Азия, Европа, Южна и Северна Америка. Именно на последният континент обаче огромните фирмени интереси на американските компании за изкуствени подсладители-най-вече защитаващи небезизвестният Аспартам, успяват да забавят признанието на категоричните предимства на естествения подсладител стевия.

      Поради това едва в началото на новият век стевията получава официално разрешене за употреба в САЩ, а 2011 г. и в Европейския съюз. Освен подсказаните по-горе качества, като подсладител стевията се налага все повече защото е 200-300 пъти по-сладка от захарта, като едновременно с това няма калорий, дори намалява кръвната захар, холестерола, артериалното налягане, съдържа и редица ценни минерали: Zn, Se, Fe, Cu, Ca, N, флавоноиди, растителни липиди. Може да се използва при готвене до 190 гр.Притежава и бактерицидни и противовъзпалителни действия, вкл. Много удачна за употреба след лъче-и химиотерапии, нейните безспорните достойнства я правят явно водеща при избор на подсладител.

      От всичко гореизложено може спокойно за заменим 1 с.л. мед или захар или фруктоза с 2 табл. или 10 капки или 1 пакетче стевия за подслаждане на напитки и за приготвяне на сладкиши, сладка, компоти.

      Ако пък не сте почитатели на домашната кулинария може да си закупите готови продукти със Стевия като торти, пасти и др.

      От всичко гореизложено безспорните достойнства на стевията я правят явно водеща при избор на подсладител.

      КупиАбонамент

      OCOLUT BANNER
      LIPIBOR BANNER
      OCOLUT BANNER
      LIPIBOR BANNER

      Навигация

      Предишна Предишна
      Шизофрения или Анти-NMDA-R енцефалит
      СледващаПродължаване
      Ползи от комбинираното приложение на антибиотици и Imunobor Biotic в педиатричната практика
      Търсене
      Имунобор стик сашета
      Lekzema Banner
      Psoralek Banner
      GinGira Banner
      hemorid
      fb like

      За нас

      Списание GPNews
      Връстник на GP практиката у нас
      Единственото специализирано издание за общопрактикуващи лекари
      12 месечни книжки на жизненоважни за практиката ви теми

      Меню

      • Начало
      • За нас
      • Контакти

      Информация

      • За автори
      • Етични норми
      • За реклама

      Copyright © 2025 GPNews. Всички права запазени.

      Уеб дизайн и SEO от Трибест

      • ПОЛИТИКА GDPR
      Плъзгане нагоре
      • Начало
      • Издания
        • 2025
        • 2020 – 2024
          • 2024
          • 2023
          • 2022
          • 2021
          • 2020
        • 2015 – 2019
          • 2019
          • 2018
          • 2017
          • 2016
          • 2015
        • 2010 – 2014
          • 2014
          • 2013
          • 2012
          • 2011
          • 2010
        • 2005 – 2009
          • 2009
          • 2008
          • 2007
          • 2006
          • 2005
        • 2000 – 2004
          • 2004
          • 2003
          • 2002
          • 2001
          • 2000
      • Събития
        • Предстоящи събития
        • Конгресен календар
      • Новини
      • Статии
        • АГ и неонатология
        • Алергология
        • В света на вирусите
        • Гастроентерология
        • Дерматология и козметика
        • Ендокринология
        • Кардиология
        • Неврология и психиатрия
        • Онкология
        • Офталмология
        • Педиатрия
        • Ревматология и ставни заболявания
        • Тест по клиничен случай
        • УНГ и белодробни болести
        • Урология и нефрология
        • Хранене, диететика, метаболизъм
        • Нашето интервю
        • Природата учи
        • Историята учи
        • Други
      • Абонамент
      • За нас
      • За реклама
      • За автори
      • Етични норми
      • Контакти
      • Политика GDPR
      Търсене