Към съдържанието
  • За нас
  • За реклама
  • За автори
  • Етични норми
  • Контакти
  • Политика GDPR
    Количка 0
    Facebook
    GPNews
    • Начало
    • ИзданияРазширяване
      • 2025
      • 2020 – 2024Разширяване
        • 2024
        • 2023
        • 2022
        • 2021
        • 2020
      • 2015 – 2019Разширяване
        • 2019
        • 2018
        • 2017
        • 2016
        • 2015
      • 2010 – 2014Разширяване
        • 2014
        • 2013
        • 2012
        • 2011
        • 2010
      • 2005 – 2009Разширяване
        • 2009
        • 2008
        • 2007
        • 2006
        • 2005
      • 2000 – 2004Разширяване
        • 2004
        • 2003
        • 2002
        • 2001
        • 2000
    • СъбитияРазширяване
      • Предстоящи събития
      • Конгресен календар
    • Новини
    • СтатииРазширяване
      • АГ и неонатология
      • Алергология
      • В света на вирусите
      • Гастроентерология
      • Дерматология и козметика
      • Ендокринология
      • Кардиология
      • Неврология и психиатрия
      • Онкология
      • Офталмология
      • Педиатрия
      • Ревматология и ставни заболявания
      • Тест по клиничен случай
      • УНГ и белодробни болести
      • Урология и нефрология
      • Хранене, диететика, метаболизъм
      • Нашето интервю
      • Природата учи
      • Историята учи
      • Други
    • Абонамент
    Количка 0
    Facebook

      GPNews
      ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
      • Частните болници отново ще провеждат обществени поръчки за лекарства по НЗОК
      • Близо 100 млн. лв. е заплатила НЗОК за скъпоструващи лекарства за деца през 2024 г.
      • На първо четене: Частните болници да провеждат обществени поръчки за лекарства
      • Според анализ на БАПЗГ: Два пъти по-малко от необходимото са медсестрите в болниците ни
      • Ваксина срещу херпес зостер намалява риска от сърдечни заболявания с 8 години
      В къщи / Други / Могат ли подсладителите да вгорчат живота ни?

      Могат ли подсладителите да вгорчат живота ни?

      отGP News публикувано на 01.12.201613.09.2022 Други
      Подслаждане с фруктоза

      Брой 12/2016

      Д-р Красимир Хаджилазов
      Военно медицинска академия – София, к-ка Ендокринология и обмяна на веществата

      Плодовата захар или фруктозата е един от въглехидратите, които човек поема или под формата на монозахарид (от плодовете), или в комбинация с други захари – най-често като част от дизахарида захароза (трапезната захар). Всъщност повечето въглехидрати в храните са полизахариди, но в стомашно-чревния тракт се разграждат до изграждащите ги монозахариди – глюкоза, фруктоза, галактоза, при което става възможно тяхното всмукване през тънкочревната лигавица и попадането им в кръвообращението. Така се осигурява основният енергиен източник на организма – 50-60% от дневния калораж, и то при много ефикасно КПД при крайни разградни продукти – вода и въглероден двуокис.

      Upper dyspeptic syndrome ad

      Освен всичко друго имат и сладък вкус, който ни съблазнява често да посягаме към тях, дори да прекаляваме. Именно последното обаче се оказва препъни камъка, относно здравословното хранене – прехранването с въглехидрати води до затлъстяване, нарушения в кръвно-захарната хомеостаза, риск за развитие на ЗД, ССЗ, туморни процеси, повишена смъртност. Поради тези съображения, напоследък все по-често се коментират начините за избягването им – замяната на натуралните въглехидрати като подсладители с изкуствени такива – аспартам, захарин, цикламат, ацесулфам и др. Но се оказа, че и те имат не по-малко странични ефекти, дори още повече на брой, а и по опасности, и то някои изявяващи се дори след години! Това доведе отново до обръщане на вниманието към природните. И след като захарозата обра повечето им негативи, то вниманието се съсредоточи върху следващият представител – фруктозата.

      В натурален вид я поемаме от плодовете (6-9%) и меда (най-богат-37% фруктоза), а като подсладител – под формата на бял фин прах. Изградена е от 3 елемента: въглерод, водород, кислород в химична формула С6Н12О6 – същата като на глюкозата, но с кето група при втория си въглероден атом, а пък големият брой хидроксилни групи обуславят сладкия вкус и на двата монозахарида (обединени в едно представляват дизахарида захароза). Фруктозата в чист вид обаче е най-сладката захар – 1,5-1,73 пъти по-сладка от захарта, 3 пъти повече от глюкозата;

      – 30 % по-малко калорична;
      – ГИ =21, т.е. от 3 пъти по-нисък от този на глюкозата, а това води до по-бавно усвояване в храносмилателния тракт и съответно повишава КЗ 2 пъти по-бавно от глюкозата;
      – разгражда се само в ЧД;
      – не изисква инсулин за усвояването си;
      – по-лесно се трансформира в гликоген;
      – разтваря се във вода и алкохол;
      – може да ферментира до алкохол, млечна к-на, оцетна к-на, ацетон;
      – ускорява разграждането на приет алкохол;
      – оформя тестените изделия по-пухкави и по-меки;

      Така, използвайки изброените качества по-горе, може да заменим захарта с фруктоза в количество 2 пъти по-малко от това на захарта, т.е. ако напр. при домашното приготвяне на компот слагаме в стандартен буркан 5 с.л. захар, то ще ги заменим с 2,5 с.л. фруктоза. Ако пък разчитаме на готовите диабетични сладки храни,то почти всички съдържат фруктоза като на повечето е обозначено и нещо много важно – да не се консумира повече от 30 гр. на ден!

      Защото при прием над 20% от общия калораж или над 30-40 гр/ден възниква риск от повишаване на ОХ и ЛДЛ !!!

      Затормозява се ЧД и му се пречи да функционира адекватно – излишното количество се трансформира в гликоген, а като се надвиши и неговия праг – в мазнини. Оформя се ЧД стеатоза и предимно увеличение на абдоминалната мастна тъкан, а тя, категорично доказано вече като метаболитно активна, ,,задвижва ‘’ със своите цитокини и хормони механизмите за възникване на дислипидемии и съответно атерогенезата и произтичащите от нея съдови изменения, метаболитни отклонения, инсулинова резистентност, гликемични нарушения и т.н.! За това съдейства и неспособността на фруктозата да стимулира покачването на лептина, а с това и обратната връзка за потискането на апетита при достатъчен прием на храна!

      Ако пък се загледате в етикетите на редица храни – кексове, сладки и течности – напр. кока кола, сокове, дори детски, ще установите една разновидност на фруктозата като рафиниран въглехидрат – HFCS=High fructose Corn Surup (фруктозо-глюкозен сироп), добит с ензимна хидролиза на царевично нишесте. Известни са няколко разновидности според количеството фруктоза, като другата важна подробност е, че така добитата фруктоза се усвоява много по-бързо и води до отделяне на повече инсулин (но не и лептин!), по-изразено повишен апетит à още повече желание за прием на храна голям излишък от енергия, натрупване на много мазнини и съответно затлъстяване, метаболитен с-м, инсулинова резистентност и т.н.! От етикетите на редица продукти и напитки добре личи, че производителите едва ли не изписват на етикетите си и нещо като „забавна“ догадка – съдържа „захар и/или фруктозо-глюкозен сироп”, като отговорът е кодиран с буква някъде по опаковката.

      Ето така един натурален продукт от компромисен вариант за подслаждане може да се преобрази до нещо сравнимо по вредност с отхвърлените изкуствени подсладители аспартам, захарин и компания!

      Така че е уместно да се четат етикетите и нека се опитаме да опазим повече нашето здраве, а не това на тези, които си го гарантират чрез нас!

      КупиАбонамент

      OCOLUT BANNER
      LIPIBOR BANNER
      OCOLUT BANNER
      LIPIBOR BANNER

      Навигация

      Предишна Предишна
      Сиалолитиаза – съвременни диагностични и терапветични предизвикателства
      СледващаПродължаване
      Приложение на Imunobor Broncho за предотвратяване усложненията по време на дихателни инфекции
      Търсене
      Имунобор стик сашета
      Lekzema Banner
      Psoralek Banner
      GinGira Banner
      hemorid
      fb like

      За нас

      Списание GPNews
      Връстник на GP практиката у нас
      Единственото специализирано издание за общопрактикуващи лекари
      12 месечни книжки на жизненоважни за практиката ви теми

      Меню

      • Начало
      • За нас
      • Контакти

      Информация

      • За автори
      • Етични норми
      • За реклама

      Copyright © 2025 GPNews. Всички права запазени.

      Уеб дизайн и SEO от Трибест

      • ПОЛИТИКА GDPR
      Плъзгане нагоре
      • Начало
      • Издания
        • 2025
        • 2020 – 2024
          • 2024
          • 2023
          • 2022
          • 2021
          • 2020
        • 2015 – 2019
          • 2019
          • 2018
          • 2017
          • 2016
          • 2015
        • 2010 – 2014
          • 2014
          • 2013
          • 2012
          • 2011
          • 2010
        • 2005 – 2009
          • 2009
          • 2008
          • 2007
          • 2006
          • 2005
        • 2000 – 2004
          • 2004
          • 2003
          • 2002
          • 2001
          • 2000
      • Събития
        • Предстоящи събития
        • Конгресен календар
      • Новини
      • Статии
        • АГ и неонатология
        • Алергология
        • В света на вирусите
        • Гастроентерология
        • Дерматология и козметика
        • Ендокринология
        • Кардиология
        • Неврология и психиатрия
        • Онкология
        • Офталмология
        • Педиатрия
        • Ревматология и ставни заболявания
        • Тест по клиничен случай
        • УНГ и белодробни болести
        • Урология и нефрология
        • Хранене, диететика, метаболизъм
        • Нашето интервю
        • Природата учи
        • Историята учи
        • Други
      • Абонамент
      • За нас
      • За реклама
      • За автори
      • Етични норми
      • Контакти
      • Политика GDPR
      Търсене