Брой 1/2000
Доц. Д-р В. А. Иванченко
От детство помним ливадите с червените топчици на цъфналата детелина и техния приятен сладък вкус. Тя е непретенциозна, расте навсякъде и цъфти от май до септември. Свикнали сме да мислим за ливадната детелина като за храна на домашните животни, но на практика тя присъства в националните кухни и народната медицина на много народи. В Киргизия консумират задушени млади листа от детелина като спанак. Смята се, че те възстановяват силите при планински преходи, а това се дължи на съдържащите се в детелината витамини А, С, Р и Е, микроелементите кобалт, никел и мед, растителните белтъци (до 22%), мазнините (до 4%) въглехидратите.
Поради своя химически състав билката стимулира хемопоезата, а на по-големи планински височини подобрява доставянето на кислород дотъканите. В Австрия, България, Полша и Югославия са популярни общоукрепващите салати от пресни детелинови листа. В Канада и САЩ предпочитат чай от цветовете й.
• Немците считат, че блюдата с ливадна детелина развеселяват душата и освежават ума. В Кавказ правят туршия от червените цветове на детелината и това се смята за зимен деликатес. По време на войната руснаците добавяли към брашното стрити детелинови листа и от сместа правели хляб. И днес в Русия домакините добавят пресни листа от детелина в супи, в борша, в сосове и тонизиращи напитки. Науката доказва, че ливадната детелина е един от най-добрите и е най-достъпният заместител на жен-шена от нея са изолирани до 5% флавоноиди, за които се знае, че нормализират обмяната на мазнините при атеросклероза и понижават съдържанието на холестерола.
Детелината съдържа натурални полифеноли, които протектират организма от кислороден глад, радиация и интоксикации, стимулират кръвосъсирването, регенеративните процеси и имунитета. Във воената медицина от векове билката се използва като общоукрепващо средство при ранени и изтощени воини. Локално и общо се прилага при фрактури, изгаряния и рани, при анемия и жълтеница. Биостимулиращите свойства на детелината се обясняват с високото съдържание на органични киселини, като янтарната, които активират обмяната на веществата. Наличието на антиоксиданти в ливадната детелина обуславя нейното антиканцерогенно действие. В големи дози тя е най-безвредното и в същото време ефикасно противораково средство. Цветовете на детелината съдържат и фитоестрогени. В народната медицина жените пият чай от детелина за стимулиране на лактопоезата, при болезнени маточни кръвоизливи и послеродови болки. Интересно е да се знае, че ливадната детелина е природен заместител на аспирина и е много популярна в народната медицина на скандинавските страни.
Растението съдържа салицилова киселина и има температуропонижаващо действие при ангина, простудни и белодробни заболявания, както и противовъзпалително действие при ревматични и кожни заболявания. Съдържащите се в детелината дъбилни вещества повлияват благоприятно диарии и дизентерия. Наличието на фитонциди обуславя бронхолитичния, диуретичния, болкоуспокояващ, силно антисептичен и противовъзпалителен ефект на билката. В чешката народна медицина в състава на гръдните и стомашни билкови чайове се включва и ливадната детелина. В прясно състояние детелината може да се използва през цялото лято, а в изсушен вид целогодишно, защото е билка с широка гама лечебни и хранителни свойства.