Към съдържанието
  • За нас
  • За реклама
  • За автори
  • Етични норми
  • Контакти
  • Политика GDPR
    Количка 0
    Facebook
    GPNews
    • Начало
    • ИзданияРазширяване
      • 2025
      • 2020 – 2024Разширяване
        • 2024
        • 2023
        • 2022
        • 2021
        • 2020
      • 2015 – 2019Разширяване
        • 2019
        • 2018
        • 2017
        • 2016
        • 2015
      • 2010 – 2014Разширяване
        • 2014
        • 2013
        • 2012
        • 2011
        • 2010
      • 2005 – 2009Разширяване
        • 2009
        • 2008
        • 2007
        • 2006
        • 2005
      • 2000 – 2004Разширяване
        • 2004
        • 2003
        • 2002
        • 2001
        • 2000
    • СъбитияРазширяване
      • Предстоящи събития
      • Конгресен календар
    • Новини
    • СтатииРазширяване
      • АГ и неонатология
      • Алергология
      • В света на вирусите
      • Гастроентерология
      • Дерматология и козметика
      • Ендокринология
      • Кардиология
      • Неврология и психиатрия
      • Онкология
      • Офталмология
      • Педиатрия
      • Ревматология и ставни заболявания
      • Тест по клиничен случай
      • УНГ и белодробни болести
      • Урология и нефрология
      • Хранене, диететика, метаболизъм
      • Нашето интервю
      • Природата учи
      • Историята учи
      • Други
    • Абонамент
    Количка 0
    Facebook

      GPNews
      ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
      • Частните болници отново ще провеждат обществени поръчки за лекарства по НЗОК
      • Близо 100 млн. лв. е заплатила НЗОК за скъпоструващи лекарства за деца през 2024 г.
      • На първо четене: Частните болници да провеждат обществени поръчки за лекарства
      • Според анализ на БАПЗГ: Два пъти по-малко от необходимото са медсестрите в болниците ни
      • Ваксина срещу херпес зостер намалява риска от сърдечни заболявания с 8 години
      В къщи / Кардиология / Диета при сърдечно болни

      Диета при сърдечно болни

      отGP News публикувано на 01.08.200013.09.2022 Кардиология
      диета при сърдечно болни

      Брой 8/2000

      Aкaд. Проф. Д-p Алекси Пухлев

      Храната влияе върху сърцето и кръвоносните съдове не само чрез своето качество, но и чрез количеството си. Усиленото, прекомерно хране­не, особено при пълни сърдечно болни, води до неблагоприятни отражения върху сърдечно-съ­довата система. Изобилното еднократно прех­ранване има лошо отражение върху сърдечната дейност, което се дължи на бързото и значител­но увеличение на минутния обем на сърцето. Според състава и количеството на храната ми­нутният обем може да се увеличи с 0,5 до 2 л. Ес­тествено това води до значително обременява­не на сърцето. От тези данни става ясно защо сърдечно болни умират понякога след изобилно ядене. Кръвното налягане също може да се пови­ши след по-обилно приемане на храна. Затлъстя­ването, което настъпва след продължително прехранване, е един от факторите, който подпомага възникването на хипертонична болест и атеросклероза.

      Upper dyspeptic syndrome ad

      Недохранването също се отразява зле върху организма, особено при слаби, изтощени болни. Хроничното гладуване може да доведе до значи­телни сърдечни промени: намаление на сърдечна­та тъкан, тлъстинна инфилтрация и фиброза на миокарда, патологични промени в електрокардиограмата (понижение на QRS и вълната Т).

      При тежка декомпенсация диетата може да за­почне с някой от следните режими:

      1. Диета на Карел. Болният получава по 200 г прясно мляко 4-5 пъти на ден. Освен млякото не се позволява приемането на някаква друга храна и течности. Вместо прясно мляко може да се да­ва кисело мляко, което често пъти се приема и понася по-добре. Продължителността на Кареловата диета трябва да се определя в зависи­мост от състоянието на сърдечната дейност и охранеността на болния. Съобразно с това тя се провежда от 2 до 5 дни. Диетата на Карел е особено подходяща при декомпенсирани болни с изтощение и хипопротеинемия.

      2. Диета с плодови и зеленчукови сокове. Болните получават 5 пъти на ден по 200 г соко­ве от плодове и зеленчуци в различни съотноше­ния. Продължителността на тази диета е като тази на Карел. Диетата със сурови плодови и зе­ленчукови сокове трябва да се прилага при болни със запазено охранване и без силно изразена хи­попротеинемия. При изтощени болни, трябва да се предпочита диетата на Карел.

      3. Картофена диета. Дават се 1 кг варени кар­тофи и 800 г компот или подсладен чай на ден. Последните могат да се заменят с плодови и зе­ленчукови сокове. Продължителността на тази диета е 3-5 дни.

      4. При тежко декомпенсирани болни, които не поносят мляко, и при техническа невъзможност да се приложат плодови сокове може да се даде 1 л подсладен липов чай, разпределен на 5-6 пъ­ти през деня. Подслажда се с 60-80 г захар. Про­дължителността на тази диета е 1-3 дни.

      След провеждане на някои от тези диети се преминава към диета, която се съдържа по 25-30 калории на 1 кг тегло. Белтъчините трябва да бъдат средно по 1 г на кг тегло, като се оси­гуряват чрез мляко, сирене (обезсолено), извара, леки меса и риба ( в първите дни в ограничено ко­личество 50 до 75 г дневно). При атеросклеро­тична миокардиосклероза, при cor hypertonicum мазнините не трябва да надхвърлят 50 г дневно. Готварската сол не трябва да надхвърля 2,0 3,0 г дневно. Течностите се движат около 1 л на ден.

      Диета при компенсирани сърдечно болни.
      При компенсирани сърдечно болни важат повечето от изтъкнатите вече принципи, но коли­чеството на храната се увеличава с оглед на поголямата нужда от калории. Такива болни се дви­жат, а някои от тях изпълняват и професионал­ните си задължения. Затова при компенсирани болни се изисква още по-голямо индивидуализи­ране на диетата, като се спазват следните ос­новни правила:

      – Болният трябва да получава достатъчно хра­на, която да му осигури необходимите за съот­ветния начин на живот калории. Тя трябва да се разпределя през къси интервали и да се сдъвква добре. Последното хранене да бъде 2-3 часа пре­ди лягане.
      – Белтъчини и въглехидрати се дават в нор­мално количество, а мазнините се определят според характера на сърдечното заболяване (ог­раничение при атеросклероза и хипертонична болест).
      – Количеството на готварската сол не тряб­ва да надвишава 5-6 г на ден, а течностите 1,5 л, като при хипертонична болест се налага ограничението им до 1 л дневно.
      – Алкохолът и тютюнът се забраняват.
      – В храната трябва да има достатъчно вита­мини и минерални соли.

      OCOLUT BANNER
      LIPIBOR BANNER
      OCOLUT BANNER
      LIPIBOR BANNER

      Навигация

      Предишна Предишна
      Geranium macrorrhizum-Натурален регулатор на кръвното налягане, кръвната захар и дишането
      СледващаПродължаване
      Брой 9/2000
      Търсене
      Имунобор стик сашета
      Lekzema Banner
      Psoralek Banner
      GinGira Banner
      hemorid
      fb like

      За нас

      Списание GPNews
      Връстник на GP практиката у нас
      Единственото специализирано издание за общопрактикуващи лекари
      12 месечни книжки на жизненоважни за практиката ви теми

      Меню

      • Начало
      • За нас
      • Контакти

      Информация

      • За автори
      • Етични норми
      • За реклама

      Copyright © 2025 GPNews. Всички права запазени.

      Уеб дизайн и SEO от Трибест

      • ПОЛИТИКА GDPR
      Плъзгане нагоре
      • Начало
      • Издания
        • 2025
        • 2020 – 2024
          • 2024
          • 2023
          • 2022
          • 2021
          • 2020
        • 2015 – 2019
          • 2019
          • 2018
          • 2017
          • 2016
          • 2015
        • 2010 – 2014
          • 2014
          • 2013
          • 2012
          • 2011
          • 2010
        • 2005 – 2009
          • 2009
          • 2008
          • 2007
          • 2006
          • 2005
        • 2000 – 2004
          • 2004
          • 2003
          • 2002
          • 2001
          • 2000
      • Събития
        • Предстоящи събития
        • Конгресен календар
      • Новини
      • Статии
        • АГ и неонатология
        • Алергология
        • В света на вирусите
        • Гастроентерология
        • Дерматология и козметика
        • Ендокринология
        • Кардиология
        • Неврология и психиатрия
        • Онкология
        • Офталмология
        • Педиатрия
        • Ревматология и ставни заболявания
        • Тест по клиничен случай
        • УНГ и белодробни болести
        • Урология и нефрология
        • Хранене, диететика, метаболизъм
        • Нашето интервю
        • Природата учи
        • Историята учи
        • Други
      • Абонамент
      • За нас
      • За реклама
      • За автори
      • Етични норми
      • Контакти
      • Политика GDPR
      Търсене