Брой 8/2014
Проф. д-р Божидар Попов д. м. н.
Председател на Българското дружество по храненe и диететика
Проф. Попов, вашата специалност става все по-актуална, храненето на съвременния човек се очертава като голям световен проблем.
Така е. Нашата комплексна наука за храните и храненето на човека се нарича нутрициология, включва над 20 направле-ния и разглежда всички аспекти на храненето на човека. Повечето хора я свързват с диетологията, но това е само един раздел от науката за хранене, който разглежда лечебното хранене при здравни проблеми. Ние имаме много по-големи и актуални раздели като нутригенетика, нутригеномика, технологии на храните, функционални храни и т. н., в които реално се включва всичко това, което изучава нашата наука. Всяка година провеждаме национални научни конференции по хранене, а на 4 години – големи конгреси по хранене с международно участие, на които гостите от чужбина и нашите специалисти, които не са много, стиковат познания по актуалните въпроси. Догодина ни предстои такъв десети юбилеен конгрес. В средата на май беше тазгодишната ни национална конференция, на която разглеждахме някои актуални въпроси, свързани с храненето в България.